Samsung notebook blog: előtelepített szoftverek II.

Héten megkezdett sorozatunkban leírtuk, hogy milyen gyári programokat találunk a Samsung hordozható gépein, ennek folytatásaként kicsit részletesebben is bemutatjuk a nagyágyúkat. Elsőként az Easy Recovery 5 biztonsági mentés és rendszervisszaállító alkalmazás használatát boncolgatjuk. A program szerencsére kapott egy használható magyar fordítást, így minden felhasználó el tud vele boldogulni. Ráadásul a Recovery Solution nem csak Windows alatt fut, hanem a bootolás során az F4 gombbal a Windows indulását megelőzően is el lehet indítani, tehát az operációs rendszer bénultsága sem akadály.

Indulás után a főmenüben három lehetőség kínálkozik: helyreállítás, biztonsági mentés és rendszerszoftver. Mivel az első használat során még nincs saját biztonsági mentésünk, ezért ezt a menüt nézzük meg elsőként.

A "Teljes biztonsági mentés" funkcióval a teljes rendszerpartícióról készíthetünk biztonsági mentést, míg az "Adatok biztonsági mentése" lehetőséggel csak a megadott felhasználói mappákról.


[+]

A mappák kiválasztása után meg kell adnunk a mentés nevét és a mentési útvonalat. A célmeghajtó nemcsak a merevlemez lehet, hanem bármilyen külső egység (USB, ODD stb.).


[+]

A LiveImaging segítségével úgy készíthetünk biztonsági mentést a komplett rendszerről, hogy közben folytathatjuk munkánkat, míg a másik menüpont csak optikai meghajtóra történő mentéskor választható. Ez utóbbit választva a rendszer újraindul és az operációs rendszer indítását megelőzően kezdődik meg a biztonsági mentés (továbbá annak optikai lemezre "égetése").


[+]

A LiveImaging kiválasztásánál az alkalmazás két dologra hívja fel a figyelmünket. Az első, hogy a mentés alatt más programok futtatása lassítja a folyamatot, illetve a második, hogy a mentési procedúrát érdemes csatlakoztatott hálózati töltővel végezni. Lehetőleg mentés közben ne kapcsoljuk ki a gépet és ne húzzuk ki a töltőt, különben elöről kell kezdeni az egész mentési folyamatot.

A helyreállítás menüpontban a korábban elkészített mentéseinket használhatjuk rendszer- és adatvisszaállítás céljából. Ebben a menüben is három lehetőség közül választhatunk.


[+]

Akár a "Teljes helyreállítás", akár az "Adatok helyreállítása" opciót választjuk, a szoftver az összes csatlakoztatott meghajtón automatikusan kutatja fel a mentéseket, tehát ezek helyét nem kézzel kell megadunk, hanem csak a mentések nevét és elkészítésének időpontját látjuk – ezek közül választhatjuk ki a számunkra szükséges mentést. Az adathelyreállításnál kiválaszthatjuk, hogy a mentésből mely mappák tartalmát akarjuk kinyerni. Figyelem! Szándékosan nem azt írtuk, hogy mely mappákat akarjuk a korábbi állapotnak megfelelőre visszaállítani, hiszen a tovább gomb lenyomása után azt is megadhatjuk, hogy pontosan hova szeretnénk ezeket a fájlokat "kicsomagolni", nem feltétlenül szükséges az aktuális adatokat felülírni a mentésben található régebbiekkel.

A teljes helyreállítás funkciója egyértelmű: a korábban készített teljes biztonsági mentést, illetve a teljes gyári állapotot itt állíthatjuk vissza.

A normál helyreállítással a rendszerindítási anomáliákat szüntethetjük meg, ha vannak ilyenek. Ezt megtehetjük Windows alól is, ha egy indítás erejéig még életet tudunk lehelni a rendszerbe. Ha az indítás nem sikerül, akkor a bootolás során az F4 gomb nyomogatásával hívhatjuk elő a programot, és onnan próbálkozhatunk a normál helyreállítás opció futtatásával.

Rendszerprogramok és illesztőprogramok mentése, telepítése vagy éppen újratelepítése a "Rendszerszoftver" menüben.


[+]

A rendszerszoftver biztonsági mentése opcióval az aktuálisan telepített meghajtó- és rendszerprogramokról készíthetünk mentést, míg a rendszerszoftver menüponttal mindegyikből az eredeti változatot/verziót állíthatjuk vissza a "Telepítés most" gombra kattintva.

Azóta történt

Előzmények