Samsung notebook blog: DLNA, másképp

A DLNA használata ma már mindenki számára adott, a PC-k, konzolok, NAS-ok mellett a technológia folyamatosan szivárog a tévékbe, telefonokba, illetve különféle lejátszókba, azaz lassan minden eszközünk összekapcsolható lesz a helyi vezeték nélküli hálózaton keresztül, ezzel pedig lehetővé válik a különféle digitális tartalmak megosztása.


[+]

Természetesen a PC-k is DLNA kompatibilisek, ha a megfelelő operációs rendszert és lejátszó program párost használjuk. A legegyszerűbb példa, ha a Windows 7-et és a Windows Media Playert említjük, melyek minden probléma nélkül illeszthetők be egy DLNA rendszerbe. A WMP nagy hátránya, hogy DLNA szempontjából kezelőfelülete nem kényelmes, működése pedig rendkívül szeszélyes. A Samsung NotePC-kre telepített Easy Content Share ezzel szemben egy olyan alkalmazás, ami áthidalja ezeket a problémákat, ráadásul teljesen ingyen. Azonban ne szaladjunk ennyire előre, mert egy DLNA rendszerben az eszközök különböző tulajdonsággal rendelkezhetnek, ami alapján csoportosíthatjuk őket.

A legegyszerűbb DLNA eszköz a DMR, azaz a digitális médiarenderelő, mely csak a hálózaton továbbított DLNA tartalmak lejátszására alkalmas, megosztásra nem. Ide sorolhatók a tévék és lejátszók, erősítők stb. A DMR kiszolgálása médiaszerverről (DMS) egy médiakontroller (DMC) segítségével zajlik. A DMS eszközök tárolják a médiafájlokat, ami lehet DLNA kompatibilis NAS vagy akár egy PC is, míg a DMC úgynevezett távirányítóként vagy keverőpultként funkcionál a rendszerben, aminek segítségével továbbíthatjuk a DMR-re a médiaszerveren tárolt tartalmat.


[+]

A DLNA rendszerben létezik még egy speciális, DMR-hez hasonló eszköz, ez pedig a digitális médialejátszó (DMP) névre hallgat. Ez az eszköz képes megkeresni a hálózaton lévő megosztott tartalmakat és azokat saját kijelzőjén megjeleníteni, azonban a DMC-vel nem távirányítható. Fontos megemlíteni, hogy a DLNA rendszerben egy adott eszköz több funkciót is elláthat: például egy PC egyszerre lehet szerver, renderelő és távirányító is. Azt is fontos megemlíteni, hogy a rendszerben lévő eszközök nem szelektálhatók és priorizálhatók, tehát a DMP-k vagy DMR-ek a kéréseket az beérkezés sorrendjében dolgozzák fel, az új utasítás mindig felülírja az előzőt.


[+]

A Samsung notebookokon és netbookokon található Easy Content Share alaposan leegyszerűsíti a dolgunkat, ha DLNA-ról van szó. Gyakorlatilag semmi tennivalónk nincs, a program az elindulás után automatikusan megkeresi és kilistázza a hálózatra kapcsolódott DLNA eszközöket, valamint a rajtuk fellelhető multimédiás állományokat, amiket felvéve a lejátszási listába az adott eszközökön le is játszhatjuk. A Media Playerrel összehasonlítva óriási pozitívuma, hogy minden eszközt azonnal megtalál és helyesen kezel.


[+]


[+]

A teszthez egy notebookot Windows Media Playerrel, egy Samsung notebookot Easy Content Share-rel, egy Galaxy Tab táblagépet és a Samsung C7000 tévékészüléket csatlakoztattunk egy közös hálózatba, és ezek között osztottunk meg különböző tartalmakat. A tévé csak DMR-ként szolgált a rendszerben, míg a többi eszköz DMS, DMR és DMC tulajdonságokkal rendelkezett. A próba során mindegyik készülékről sikerült tartalmat küldeni a másikra, illetve továbbítani egy harmadik eszközre, sőt a Galaxy Tabbel az iMediaShare-en keresztül aktív netes streameket is tudtunk a tévére továbbítani.


[+]

A DLNA hasznos és működik, de vannak hátrányai, ami mellett egyszerűen nem lehet szó nélkül elmenni. Sajnos a fájlok támogatottsága limitált, több fontos formátum nem játszható le (például FLAC, APE, OGG audio és MKV konténerbe kódolt képi anyagok), ami persze nem a Samsung Easy Content Share, hanem a szabvány hibája. Ugyanígy hiányoljuk a feliratok támogatását, illetve azok átvitelének lehetőségét, ami szintén a szabvány hiányossága.


[+]

A blog szempontjából legfontosabb, hogy a Samsung Easy Content Share program kitűnően vizsgázott, hiszen minden szempontból megfelelt az elvárásoknak: kezelőfelülete egyszerű és átlátható, a windowsos beállításokat pedig teljesen elrejtette a szemünk elől, ezekkel egyáltalán nem kellett foglalkoznunk, csupán a megfelelő fájlokra kattintani és minden tökéletesen működött.

Azóta történt

Előzmények