Hirdetés

Rugalmas grafika ULI-alapokon

Az ULI áprilisban mutatta be AMD processzorokat kiszolgáló új chipsetjét; az M1695 + M1567 chippáros egyik legjellegzetesebb tulajdonsága, hogy az északi hídra PCI Express csatolófelületű videokártya köthető, miközben a déli híd egy teljes értékű AGP-vezérlőt tartalmaz. A chipset köré épülő alaplapba így akár háromféle, egy PCI Express-es, egy AGP-s és egy PCI-os grafikus kártya illeszthető (innen a TGi – Triple Graphics Interface elnevezés), amelyek egyidejűleg legfeljebb hat monitor használatát teszik lehetővé. A grafikus alrendszer kialakítását még rugalmasabbá teszi, hogy a PEG interfész 16 PCIe-vezetéke 2 x 8 arányban is megosztható.


Forrás: HKEPC Hardware

A HKEPC tesztelői számára a gyári demók után rutinfeladat volt a háromkártyás-hatmonitoros üzemmód kipróbálása, de ennél mélyek vizekre is eveztek. A BIOS-ban a PCIe x16 csatolót kétszer 8-as kiosztásúra módosították, és egy riser kártyát helyeztek a foglalatba, amelybe azután két PCI Express-es grafikus kártyát ültettek.




Forrás: HKEPC Hardware

Két GeForce 6600 GT-vel sikeresen aktiválták az SLI üzemmódot, bár ezek teljesítménye valamivel elmaradt a hivatalosan támogatott, nForce4 SLI chipset köré épülő rendszernél mért értékektől.

Inkább csak érdekességként említjük meg az ATI kártyákkal kapcsolatos kísérleteket, hiszen a kétkártyás működést biztosító CrossFire-hardverek a bejelentések ellenére még nem kerültek piacra, és az ATI specifikációi ellenére számos kérdés merült fel például a technológiát támogató chipseteket és a lehetséges konfigurációkat érintően. A HKEPC szerkesztői mindesetre, úgy tűnik, nem riadtak vissza egy kis driverhackeléstől sem, ezzel együtt azok a képernyőfotók, amelyek egy PCIe-s és egy AGP-s Radeon együttműködéséről tanúskodnak, bővebb magyarázat nélkül inkább elgondolkodtatóak, semmint informatívak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ULI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés