Hirdetés

A jövőre is gondol az ASRock

Az ASRock nem pusztán kedvező árú termékekkel van jelen a piacon, de alaplapjaival többféle megoldást is kínál azok számára, akik gépük fokozatos bővítését részesítik előnyben a régebbi platformok költséges cseréje helyett. A vállalat termékválasztékában találhatók olyan alaplapok, amelyek eleve kétféle processzorfoglalattal rendelkeznek, vagy AGP-s és PCI Express-es grafikus kártyát is képesek fogadni, az Upgrade széria lapjaihoz pedig olyan kiegészítő CPU-kártyákat kínálnak, melyekkel nemcsak a Socket 754-939, de akár a K7-K8 váltás is lehetővé válik. Az ASRock legújabb alaplapja a 939Dual-SATA2 nevet viseli, és Socket 939 foglalatba illeszkedő Athlon 64, Athlon 64 FX, Athlon 64 X2, illetve Sempron processzorokat fogad.

Az időtállóságot két tényező szavatolja. Egyfelől az ULI M1695 északi és M1567 déli hídból álló chipsetje a TGi (Triple Graphics Interface) technológia révén teljes értékű PCI Express x16 és AGP 8x vezérlőket biztosít a videokártyák számára, amelyek mellett még egy PCI-os grafikus kártya is üzembe helyezhető, így összesen legfeljebb hat monitor vezérlésére van mód.

Másfelől a lapon egy „Future CPU Port” aljzat is helyet kapott, amelybe az AMD Socket M2-es processzorainak 2006-ra várt megjelenése után a megfelelő CPU-foglalatot és a hozzávaló DDR2-es memóriaaljzatokat tartalmazó kártyát lehet majd illeszteni.


A majdani CPU-váltás biztosító jumperektől jobbra található a Future CPU port,
továbbá egy PCIe x16, egy PCIe x1, egy AGP 8x és három PCI foglalat

A 939Dual-SATA2 ugyanakkor a jelen elvárásainak is megfelel, bár természetesen nem a legjobban felszerelt lapok közé sorolandó. Támogatja az 1000 MHz-es HyperTransportot, a Cool'n'Quiet technológiát, rendelkezik túlhajtást szolgáló beállítási lehetőségekkel. Maximum 4 GB DDR memóriával bővíthető, nyolccsatornás hangról a Realtek ALC850 kodekje gondoskodik, és ugyancsak Realtek gyártmány a 10/100 megabites Ethernet vezérlő. Meghajtók két IDE-csatornára, két (RAID 0, 1, 0+1 köteteket támogató) Serial ATA és egy Serial ATA II portra csatlakoztathatók. USB 2.0 portból összesen nyolcat lehet munkára fogni, hiába keressük azonban a Firewire interfészt. Az alaplap ára 60-80 euró között alakul.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés