Hirdetés

Részletek az NVIDIA új integrált chipsetjeiről

Az NVIDIA ma hivatalosan is bejelentette korábban C51 fejlesztési kódnéven emlegetett alaplapi chipsetjeit. A grafikus vezérlőt is tartalmazó, és rendhagyó módon GeForce 6100, illetve 6150 névre keresztelt lapkakészletek klasszikus, kétchipes megoldást képviselnek. A most piacra kerülő, az AMD Socket 754-es vagy Socket 939-es processzoraihoz használható chipsetek olcsóbb, főként irodai munkához használt vagy csöndes multimédiás PC-kbe kerülnek, az NVIDIA nem titkolt célja ugyanis, hogy ezen a vonalon is erősítse az OEM-piacon való jelenlétét, elsősorban az Intel kárára. Egyes források szerint a későbbiekben hasonló képességű, Intel processzorokkal együttműködő modell is megjelenik.

Az északi hídban az NV44 kódnevű grafikus processzor egy változata kapott helyet, amely támogatja a Shader Model 3.0-t. A GPU a rendszermemóriából foglal magának maximum 128 MB területet, ami lévén, hogy a K8-as AMD processzorok magukban foglalják a RAM-vezérlőt, a késleltetési értékek kedvezőtlen alakulásával fenyeget. Az AMD-t ugyanakkor nem érte felkészületlenül a helyzet, processzorai E revíziójának bevezetésekor arról is lehetett olvasni, hogy a memóriavezérlőt érintő fejlesztései javítottak egy chipsetbe integrált grafikus mag potenciális teljesítményén is – a tesztek majd remélhetőleg választ adnak erre a kérdésre.


[+]

Ha a beépített két pixelfutószalagos grafikus mag, amely a GeForce 6100 esetében 425 MHz-en, a GeForce 6150 esetében pedig 475 MHz-en üzemel, túl lassúnak bizonyulna, egy PCI Express x16 csatolófelületű 2D/3D-gyorsítóval bővíthető a rendszer. A 6100-as északi híd emellett egy PCIe x1, a 6150-es pedig két PCIe x1 vezetékkel szolgál. A chipset köré épülő PC-k vélhetően nem megszállott játékosok tulajdonába kerülnek, ezzel együtt azonban multimédiás kikapcsolódásról sem kell lemondani: a PureVideo révén hardveres videodekódoló és képminőségjavító funkciók állnak rendelkezésre, és az erősebbik északi híd támogatja a dual-head üzemmódot, valamint 720p, illetve 1080i felbontásig a HDTV anyagok megjelenítését.

Déli hídból ugyancsak kétfélét alkalmaz az NVIDIA. A GeForce 6150 ideális kiegészítője az nForce 430 MCP, míg a GeForce 6100 mellé az nForce 430 vagy az nForce 410 társulhat. Az előbbi Gigabit Ethernet hálózati vezérlővel és Active Armor tűzfallal rendelkezik, négy Serial ATA II portot, RAID 0, 1, 0+1 és 5 üzemmódokat biztosít, és része a Media Shield funkció is. Az nForce 410 déli híd csupán 10 vagy 100 megabites Ethernet kapcsolatokat támogat, hiányzik belőle a tűzfal, két SATA II porttal szolgál, és a RAID tömbök közül is csak az 1 és 0 típusúakat támogatja. Ennek is része ugyanakkor a tárolórendszer konfigurálását megkönnyítő Media Shield. Mindkét változat két IDE-csatornát, nyolc USB 2.0 interfészt és HD Audio hangzást kínál.

Az új chipsetekkel készült alaplapok hamarosan az NVIDIA minden fontosabb gyártópartnerének kínálatában megjelennek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés