Hirdetés

SLI-kompatibilis lapkakészlet készül az Intelnél

Az NVIDIA és az Intel által tavaly ősszel kötött keresztlicenc-megállapodás folyományaként létrejött első termék, az nForce4 SLI Intel Edition máig az egyetlen olyan lapkakészlet, amellyel hivatalosan is SLI üzemmódba fogható két NVIDIA grafikus kártya. Az interneten terjengő pletykák szerint az Intel mérnökei ugyanakkor javában dolgoznak egy teljes SLI-kompatibilitást ígérő lapkakészleten, mely vélhetően a jelenlegi 955X csúcsmodelltől veszi át majd a trónt.

A jövő év elejére várható, 975X típusjelzést viselő lapkakészlet elődjénél valamivel drágább lesz, ugyanakkor a grafikus alrendszer számára kétszer 8 PCIe-vezetéket kínáló chipsetet tartalmazó alaplapokhoz vélhetően olcsóbban lehet majd hozzájutni, mint az NVIDIA jelenlegi csúcsmodelljét, az nForce4 SLI X16 lapkakészletet felvonultató modellekhez. A lapkakészlet minden bizonnyal támogatni fogja az ATI CrossFire névre keresztelt kétkártyás eljárását is, hiszen a kanadaiak technológiája alapvetően jóval rugalmasabb az NVIDIA által létrehozott SLI-nél, ugyanakkor mostanáig egyetlen CrossFire-kompatiblis grafikus vezérlő sem került kereskedelmi forgalomba.

Bár a 975X lapkakészlet mindeddig nem jelent meg az Intel hivatalos ütemtervében, az új lapka a kiszivárgott információk szerint a 65 nm-es eljárással készülő, Presler kódnevű Pentium D processzorral egy időben, vélhetően jövő februárban kerülhet forgalomba.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés