Hirdetés

Piacon az Intel virtualizációs technológiája

Az Intel a tegnapi napon bejelentette első processzorait, melyek hardveresen támogatják a virtualizációt (Virtualization Technology, VT). Az eljárás lehetővé teszi, hogy a processzor végrehajtó egységeit egymás függetlenül több szoftverkörnyezet vegye egyidejűleg igénybe.

Az asztali számítógépeken mindeddig csupán szoftveres úton elérhető megoldás módot ad például arra, hogy egyszerre több operációs rendszer fusson ugyanazon a hardveren. Ennek egyik tipikus felhasználási területét a szoftverfejlesztés és -tesztelés jelenti, amikor egy program működőképessége külön számítógépek beszerzése nélkül vizsgálható különböző platformokon. A hardveres megoldás vállalati környezetben azt is lehetővé teszi, hogy egy elkülönített, a felhasználó számára láthatatlan partíciót jelöljenek ki a biztonsági és távmenedzsmenttel kapcsolatos feladatok számára – ide telepíthető például a személyi tűzfal és más, a biztonsági házirendet érvényre juttató szoftverek, szűrők.

Az asztali processzorok sorában elsőként a Pentium 4 672 és 662 jelű VT-kompatibilis modellek jelentek meg, melyek többek között az Acer és a Lenovo számítógépeibe kerülnek; ezeket 2006 első negyedében számos más gyártó fogja követni. Az új chipek partneri ára ezerdarabos közvetlen rendelés esetén 605, illetve 401 dollár.

A Professional Business Platform részeként 2006 folyamán jelenik meg a kétmagos processzorokra alapozó Averill Platform, ahol a VT az Active Management Technologyval (IAMT) karöltve szolgálja a jobb menedzselhetőséget vállalati környezetekben. A jövő év derekától a VT támogatását az Intel valamennyi processzortermékére kiterjeszti, ideértve a Pentium M mobil és a Xeon és Itanium szerverchipeket is. Az otthoni felhasználók számára adódó előnyök közül az Intel kiemeli, hogy elszigetelt partíciók alakíthatók ki például a nagyobb kockázatot jelentő hálózati alkalmazások számára, de korábbi kommentárok arra is rámutattak, hogy az eljárás ugyanígy alkalmazható a multimédiás tartalmak jogvédelmének vízhatlanná tételére is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés