Hirdetés

Az AMD közzétette virtualizációs technológiája specifikációját

A tervezetthez képest nagyjából egy hónap késéssel az AMD ma nyilvánosságra hozta Pacifica kódnevű virtualizációs technológiájának teljes specifikációját. Az „AMD Virtualization Codenamed ’Pacifica’ Technology – Secure Virtual Machine Architecture” címet viselő, jó 120 oldalas dokumentum a 3.01-es revíziószámot viselő változatában került a nagyközönség elé.

Az Intel Vanderpool kódnevű, hivatalosan egyszerűen csak Virtualisation Technology címszó alatt ismert eljárásához hasonlóan a Pacificával az AMD is lehetővé teszi egyetlen rendszer hardvererőforrásainak jobb kihasználását, több operációs rendszer egyidejű futtatását. A gyártó nemcsak szerverek és munkaállomások számára készített, hanem 64 bites asztali és notebook-processzoraiban is implementálja a technológiát – az első chipek 2006 első felében kerülhetnek piacra.

Ahogyan a specifikáció alcíme is sugallja, a virtualizáció megvalósításában az AMD különös hangsúlyt fektetett a biztonság kérdésére, melyben egyebek mellett egy Secure Loader nevű szoftvermodul, illetve a helyenként már alkalmazott Trusted Platform Module (TPM) chip is szerepet játszik. A megoldás révén titkosítással védett futtatási környezetet lehet teremteni, és a memória meghatározott részeit is le lehet tiltani az illetéktelen hozzáférés elől. A dokumentum alapján úgy tűnik, hogy az AMD Presidio kódnéven futó biztonsági projektjének egyes elemei máris a Pacifica részévé váltak, csakúgy, mint a Longhorn Next-Generation Secure Computing Base néven ismert, sokat vitatott titkosítási (és jogvédelmi) funkciócsomagjának támogatása.

A virtualizáció lehetőségének biztosítása logikus lépés a kétmagos processzorok széles körű bevezetésének fényében, és a várakozások szerint a mainframe rendszereken jó ideje meglévő szolgáltatás az AMD és az Intel x86-os chipjein kívül hamarosan megjelenik az IBM PowerPC, sőt a VIA Isaiah kódnevű processzorában is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés