Hirdetés

Intel: új otthoni PC-platform csak jövőre

A DigiTimes szerint a „digitális otthonokban” történő felhasználásra szánt East Fork kódnevű platform piaci bevezetését az Intel elhalasztotta 2005 második feléről a jövő év első negyedére, a 65 nm-es csíkszélességgel gyártott CPU-k bemutatkozásához igazítva. Az asztali PC-platform a Yonah magra épülő Pentium M vagy a Pentium D 900-as sorozatú processzorokat támogatja, és az i945 északi, illetve az ICH7-DH déli hídból, az Ekron kódnevű 10/100 megabites vagy a Tekoa kódnevű Gigabit Ethernet vezérlőből, továbbá az IEEE 802.11a/b/g szabványokkal kompatibilis Calexico 2 WLAN-vezérlőből fog állni.

Amint azt az Intel már korábban világossá tette, a 90 nm-esről a 65 nm-es gyártástechnológiára való átállás eredménye a jövő év elejétől tükröződik a piacon. A Cedar Mill kódnevű mag a Celeron D és Pentium 4 chipekben foglalja el helyét, a dupla Cedar Millként is felfogható Presler pedig a 90 nm-es Pentium D 800-as széria örökébe lép Pentium D 900 néven. A szintén 65 nm-es csíkszélességű, de már a mobil processzorok világából átszármazott Conroe 2006 második felében érkezik.

Az egymagos Cedar Mill a Pentium 4 család 600-as szériájába illeszkedhet: a virtualizáció nélküli típusok a 6n1, míg a virtualizációs technológiával ellátott modellek a 6n3 számot fogják viselni. A 2 MB másodszintű gyorsítótárral ellátott chipek órajele 3-tól 3,8 GHz-ig skálázódik. Ugyanezen mag módosított – 512 kB L2-cache-sel ellátott – változatára épülhetnek a jövőre megjelenő Celeron D processzorok.

A két külön szilíciumlapkát egyetlen tokozásban integráló Presler a Pentium D 900-as szériában 2,8 és 3,4 GHz közötti órajelű típusokkal debütál. Bár magasabb órajelek a gyártástechnológiai váltás miatt lehetségesek lennének, a mag viszonylag rövid életciklusában nem lesz túl nagy fejlődés – az ígéretek szerint erős, mégis könnyebben hűthető Conroe-nak köszönhetően. A 900-as sorozatban a Presler a 920, 930, 940 és 950 modellszámokat tudhatja magáénak, a Conroe pedig állítólag 940, 950 és 960 számú típusokkal veszi át a stafétát. Bár utóbbi esetben nem állnak rendelkezésre órajel-adatok, a számozásból lehet a teljesítményre következtetni.

A Yonah kódnevű, 2006 elejétől kapható Pentium M mobil processzor értékesítési stratégiájában is megfigyelhető lesz némi változás. Míg a gyártó eddig csak a noteszgépekkel kapcsolatban invesztált hatalmas pénzeket a marketingbe, s csak csendben örült a kisméretű (SFF) PC-k piacáról befolyt mellékes bevételnek, a Yonah-t már nemcsak notebookokhoz, hanem mini számítógépekhez, a nappaliban elhelyezett szórakoztatóközpontokhoz is kifejezetten ajánlani fogják. A kétmagos, de csupán 32 bites kódokkal kompatibilis Yonah utódja, a 64 bites Merom 2006 második felében érkezik; vele együtt az órajel is emelkedik: 2,16 GHz-ről 2,33 GHz-re.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés