Hirdetés

Intel: low-end szerverek kétmagos processzorral

Az Intel a tegnapi napon új platformot jelentett be belépőszintű szerverek számára, amely a kétmagos Pentium D processzorból és az új (korábban Mukilteo kódnéven emlegetett) E7230 chipsetből áll.

A megoldás alapvetően a Pentium 4 processzorok és az E7221-es chipset együttesét váltja, ám a szerveralkalmazásoknál jelentős sebességnövekedést biztosíthat a valódi többszálú utasításvégrehajtás. Ezt korábban csak kétprocesszoros rendszerekkel lehetett megoldani, ám az ezekhez szükséges chipsetek és Xeon processzorok árban már egy magasabb árszínvonalat képviselnek.


[+]

Az E7320 északi hídja 800 vagy 1066 MHz-es rendszerbuszon keresztül kapcsolódik a processzorhoz, és támogatja a Hyper-Threadinget is, így a Pentium D-n kívül képes az ugyancsak kétmagos Pentium Extreme Edition, valamint az egymagos Pentium 4 és Pentium 4 Extreme Edition chipek kiszolgálására is. A rendelkezésre álló technológiák listáján található többek között az EM64T kiterjesztés, az Enhanced Speedstep (EIST) energiamenedzsment, az Execute Disable Bit memóriavédelem, továbbá az Intel Active Management Technology (IAMT) távfelügyeletet.

A chipset különböző sávszélességű PCI Express interfészeket részint az északi, részint az ICH7R déli hídon át bocsát rendelkezésre, míg 64 bites PCI-X csatolófelületek az Intel 6702PXH lapkájának közbeiktatásával biztosítottak. A kétcsatornás memóriavezérlő 8 GB DDR2 RAM-ot képes megcímezni, s támogatja az ECC-s modulokat; az adatátvitel effektív órajele 400, 533 vagy 667 MHz.

A déli híd része egy négyportos Serial ATA II vezérlő, amellyel az Intel Matrix Storage technológiája vehető igénybe RAID 0, 1, 0+1 vagy 5 merevlemeztömbök létrehozásához. Az E7320 lapkakészletet nagy tételben 36 dollárért kínálja partnereinek a gyártó, míg a Pentium D processzorok jelenleg 241 és 530 dollár közötti áron rendelhetők ezerdarabos tételekben.


[+]

Az újdonságot várhatóan hamarosan csúcskategóriás termékek bejelentése követi; az Itanium 2 processzorcsaládban a Montecito, illetve a Millington kódnevű magra épülő modellek érkezésére lehet számítani, míg 2006 elejére a szerverek és munkaállomások szegmensének minden szintjén megjelennek a kétmagos processzorok és a köréjük épülő platformok.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés