Hirdetés

Végleges a PCI Express 4.0 és már készül az 5.0-s verzió is

A PCI-SIG gyorsít a tempón, mivel a 4.0-s specifikáció kialakítása volt nehézkes, de az alapokra már könnyű építeni.

A PCI-SIG, az éves fejlesztői konferenciáján bejelentette, hogy elkészült a PCI Express 4.0 végleges specifikációja, amely nehéz szülés volt, de megérte várni rá, mivel így a későbbi fejlesztések gyorsabban jöhetnek.

A PCI Express 4.0 konkrétan eddigi legnagyobb változás a PCI Express szabványok történelmében. Bár a kódolási séma megegyezik a PCI Express 3.0-val, de a 4.0-s interfésszel csatornánként 16 gigatranszfer/másodperces teljesítmény lesz elérhető. Ez gyakorlatilag megduplázott teljesítmény, vagyis egy x16-os PCI Express 4.0-s port egy irányban 32 GB/s-os adatátviteli teljesítményt fog kínálni. A kódolási séma miatt egy nagyon picikét persze kevesebb lesz a tényleges elméleti tempó, így valójában 31,508 GB/s-os lesz a maximális adatátviteli sebesség, de hasonló veszteséget a PCI Express 3.0-s specifikációval is el kell viselni. Az összesített adatátviteli teljesítmény megközelíti a 64 GB/s-ot is, vagyis lényegében duplájára gyorsult a 4.0-s specifikáció a 3.0-shoz viszonyítva.

A PCI-SIG javított a PCI Express összeköttetés flexibilitásán és skálázhatóságán. Elsődlegesen az volt a cél, hogy alacsonyabb fogyasztást igénylő környezetben is jól lehessen használni az interfészt, illetve csökkenjen a teljes rendszer késleltetése is.

A visszafelé is kompatibilis PCI Express 4.0 specifikációja technikailag kész van, de még csak a partnerek ismerhetik meg, ugyanis a publikálásra a hitelesítési teszt még zajló fejlesztése miatt várni kell. Az első PCI Express 4.0-s hardverek leginkább a következő év során jelenhetnek meg.


[+]

A csúszást egyébként a PCI-SIG a PCI Express 5.0-n szeretné behozni. Ez máris a 0.3-as verziójú specifikációnál tart, és nagyon gyors lesz a fejlesztése, mivel a komolyabb nehézségeket a 4.0-s verzióval sikerült orvosolni. Az PCI Express 5.0 emiatt lényegében egy nagyobb sebességű interfész lesz, ami csatornánként 32 gigatranszfer/másodperces teljesítményt fog kínálni. Ez egy x16-os PCI Express 5.0-s port esetében egy irányban 64 GB/s-ot jelent, ami az összesített kétirányú kommunikációt tekintve, a kódolási sémát is beleszámolva, megközelítőleg 128 GB/s-os teljesítményt fog biztosítani.

A PCI Express 5.0 specifikációja 2019-ben lesz véglegesítve, így 2020-2021 környékén érkeznek a rá épülő eszközök.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés