Hirdetés

Egyre több adat lát napvilágot a PCI Express 4.0-ról

A 0.7-es verziójú specifikációt még mindig nem sikerült lezárni, de az év végétől felgyorsul a fejlesztés.

Az idei IDF egyik fontos előadásában Richard Solomon, a PCI-SIG alelnöke közzétette a PCI Express 4.0-ra vonatkozó előzetes adatokat. Ugyan a 0.7-es verziójú specifikáció még mindig nincs lezárva, de erre napokon belül sor kerül, míg az év végén a végleges specifikációkat is kiadja a szervezet. Közben készül még egy 0.9-es verzió is, ami valószínűleg ősz végén kerül véglegesítésre.

Richard Solomon szerint a 0.7-es specifikáció kidolgozása időigényesre sikerült, de szükség volt rá a fejlesztés utolsó szakaszának megalapozásához. Már csak amiatt is, mert a PCI Express 4.0 az eddigi legnagyobb változás a PCI Express szabványok történelmében. Bár a kódolási séma megegyezik a PCI Express 3.0-val, de a 4.0-s interfésszel csatornánként 16 gigatranszfer/másodperces teljesítmény lesz elérhető. Ez gyakorlatilag megduplázott teljesítmény, vagyis egy x16-os PCI Express 4.0-s port 32 GB/s-os adatátviteli teljesítményt fog kínálni. A kódolási séma miatt egy nagyon picikét persze kevesebb lesz a tényleges elméleti tempó, így valójában 31,508 GB/s-os lesz a maximális adatátviteli sebesség, de hasonló veszteséget a PCI Express 3.0-s specifikációval is el kell viselni.

A PCI Express 4.0 tervezésekor az eddig megszokott felhasználási forma mellett vezető szerepet játszott a PCI Express adattárolókra való optimalizálás, így az interfészre épülő SSD-knek ideális alap lesz az új specifikáció.

Richard Solomon a Tom's Hardware kérdésére megerősítette azt is, hogy megváltozik a PCI Express energiaátvitelre vonatkozó specifikáció. Az eddigi 75 wattos maximum helyet az új PCI Express 4.0 a 300 wattos energiaátvitelt célozza meg, amit 400-500 wattig lehet kiegészíteni az adott bővítőkártyára helyezett tápcsatlakozók által. Erre majd figyelni kell, mivel ilyen formában olyan PCI Express 4.0-s bővítőkártyák építhetők, amelyek szimplán az új aljzatból szerezhetik a működéshez szükséges, akár 100-200 wattnyi energiát, és ezek a termékek a korábbi PCI Express aljzatokban nem lesznek működőképesek, mivel azok képtelenek ekkora energiát leadni. Az energiaátvitelre vonatkozó specifikációk ugyanakkor még nem teljesen tiszták, így egyelőre csak a Richard Solomon által elmondott adatokból lehet kiindulni.

Korábban is felmerült már az új aljzat, és ezen belül is az az adat, ami arra utalt, hogy a PCI Express 4.0-s interfészt használó bővítőkártyák csak PCI Express 4.0-s csatolóval fognak működni, de akkor még nem volt megmagyarázva ennek az oka. Az energiaátvitelre vonatkozó specifikációk megváltozása azonban egy lényeges információ, de még mindig túl sok az ismeretlen a tényleges elemzéshez. Az azonban kijelenthető, hogy a fenti változásokkal lesznek olyan PCI Express 4.0-s bővítőkártyák, amelyek PCI Express 4.0-s aljzat megléte nélkül nem fognak működni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés