Hirdetés

Még 2020 előtt gazdagabbak leszünk két új PCI Express szabvánnyal

A 4.0-s specifikáció már idén, míg az 5.0-s valamikor 2019-ben válhat véglegessé.

Az aktuális PCI Express 3.0-s szabvány igen túlkorosnak tekinthető, ha azt vesszük figyelembe, hogy az előző évtized legvégén véglegesítették. Azóta eltelt bő 7 év, és ilyen sokáig új PCI Express specifikációkra még soha sem kellett várni, de legalább a PCI-SIG munkával töltötte az ominózus időszakot. A következő generációs fejlesztéseket ugyanis már most felkészítették a jövőben esedékes skálázhatóságra, aminek hála a későbbi fejlesztések gyorsabban jöhetnek.

Az idei Hot Chips rendezvényen meg is lehetett ismerni az aktuális terveket, amelyekből kiderült, hogy a PCI Express 4.0 gyakorlatilag végleges. Egyedül a hitelesítési teszten dolgoznak még az érintettek, és az egész specifikáció valamikor az év vége felé fog teljes egésszé összeállni. A jó hír, hogy nagyon sok vállalat már most rendelkezik PCI Express 4.0-s vezérlőt használó hardverrel, amelyeket hitelesítés nélkül nyilván nem jelezhetnek, de a PCI-SIG konkrétan kapható termékeken is elvégezheti ezt a procedúrát. Az év végéig azonban bizonyos, hogy hivatalosan nem fog kiderülni semmilyen információ az érintett modellekkel kapcsolatban. Pletykák azonban vannak bőven, állítólag az Intel "Ruler" formátuma támogatja a PCI Express 4.0-t, illetve az AMD is már dolgozik egy Vega 20 kódnevű GPU-n, ami a híresztelések szerint szintén megfelel a specifikációknak.

A PCI Express 4.0 egyébként ugyanazt a kódolási sémát használja, mint a 3.0-s szabvány, de az új specifikációval csatornánként 16 gigatranszfer/másodperces teljesítmény lesz elérhető. Ez gyakorlatilag megduplázott teljesítmény, vagyis egy x16-os PCI Express 4.0-s port egy irányban 32 GB/s-os adatátviteli teljesítményt fog kínálni. A kódolási séma miatt egy nagyon picikét persze kevesebb lesz a tényleges elméleti tempó, így valójában 31,508 GB/s-os lesz a maximális adatátviteli sebesség, de hasonló veszteséget a PCI Express 3.0-s specifikációval is el kell viselni. Az összesített adatátviteli teljesítmény megközelíti a 64 GB/s-ot is, vagyis lényegében duplájára gyorsult a 4.0-s specifikáció a 3.0-shoz viszonyítva.

Maga a 4.0-s specifikáció azonban igen gyorsan leváltásra kerül, ugyanis a tervek szerint már 2019-ben véglegesítésre kerül a PCI Express 5.0. A gyors váltás annak köszönhető, hogy a PCI-SIG javított a PCI Express összeköttetés flexibilitásán és skálázhatóságán. Bár elsődlegesen az volt a cél, hogy alacsonyabb fogyasztást igénylő környezetben is jól lehessen használni az interfészt, illetve csökkenjen a teljes rendszer késleltetése is, viszont a változásokkal gyorsabban lehet javítani a tempón, aminek hála a PCI-SIG is rákapcsol.

A PCI Express 4.0 csúszását ezzel be is hozza a PCI-SIG. Az 5.0-s specifikáció lényegében egy nagyobb sebességű interfész lesz, ami csatornánként 32 gigatranszfer/másodperces teljesítményt fog kínálni. Ez egy x16-os PCI Express 5.0-s port esetében egy irányban 64 GB/s-ot jelent, ami az összesített kétirányú kommunikációt tekintve, a kódolási sémát is beleszámolva, megközelítőleg 128 GB/s-os teljesítményt fog biztosítani. Végeredményben tehát egy újabb duplázásról lesz szó. Bizonyos gyártók egyébként a PCI Express 4.0 rövid életét látva rögtön az 5.0-t célozhatják majd meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés