Hirdetés

P4 licenc nélkül maradhat a SiS és a VIA

Az Intel felhívta a taiwani chipset-gyártók figyelmét, hogy szerződésük szerint (már akinek van) a P4-es rendszerbusz minden egyes inkarnációját külön kell licencelni az Inteltől, így a gyorsított fejlesztés kapcsán hamarosan megjelenő 800 MHz-es (QDR, QPB, ahogy tetszik, a lényeg, hogy órajelenként 4 egységnyi adatot visz át a busz) FSB-s chipkészletek sem jelenhetnek meg legálisan egy-egy ilyen megállapodás nélkül.

A VIA természetesen most sem kívánja "legalizálni" megoldásait, hiszen továbbra is úgy gondolják, hogy az S3 felvásárlása kapcsán hozzájuk került S3-Intel keresztmegállapodás értelmében jogosultak az Intel szabadalmainak használatára. A döntést a bíróság hozza meg, a mérleg egyre inkább az Intel felé billen.

Nehezebb helyzetben van a SiS, aki mostanra gyakorlatilag nagymértékben a P4-es piacból él. Grafikus kártyái nem váltották meg a világot, Athlon fronton pedig a VIA sokkal erősebbnek bizonyult. Jelenleg a SiS mintegy 20%-át birtokolja a P4-es chipset-tortának, szorosan az Intel mögött (aki 70%-ra esett vissza az elmúlt évben!). A maradék 10 százalék a VIA-é és az ALi-é.

Amennyiben az Intel irreálisan magas árat kér licencdíj gyanánt, a SiS nagyon súlyos helyzetbe kerülhet. Low-end gyártóként persze továbbra is ringben maradhat, hiszen a 400/533 MHz-es P4-es rendszerbuszt sem kell azonnal temetnünk, de az nyilvánvaló, hogy hosszútávon nem ez a fejlődés útja számukra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés