Hirdetés

A boldogító igen: megállapodott a SiS és az UMC

A két taiwani cég régóta szimbiotikus kapcsolatban él. Egészen 2000 végéig az UMC gyártotta a SiS által tervezett chipeket és áramköröket, megrendelésre (mint ahogy teszi ezt most is az UMC és a TSMC -- ebből élnek). A "bili" azonban két éve kiborult, ugyanis a SiS ekkor helyezte üzembe saját félvezető gyárát, amely kísértetiesen hasonló technológiákat használt, mint az UMC üzemei. Pontosan ez volt a pár hónapja kirobbantott pereskedés alapja -- az UMC azzal vádolta a SiS-t, hogy ellopta technológiájukat. Ennek megfelelően importtilalmat kért minden SiS chipsetre, a saját kárainak megtérítésén felül.

A mostani, peren kívüli megállapodás értelmében a SiS saját gyárától függetlenül az UMC egyik megrendelője marad, ráadásul saját vezérkarából három helyet a új partnerének passzol.

Az együttműködésben egyébként van ráció, hiszen a SiS rendre kapacitási gondokkal küzd, és nem tud elégséges mennyiséget szállítani termékeiből, míg az UMC gyártósorainak egy része folyamatosan kihasználatlan marad az elégtelen számú megrendelő miatt. Az UMC nem olyan régen 2.32%-os részesedést szerzett a SiS-ben a nyílt tőzsdén, és ezt a számot tovább szeretnék növelni, adta hírül a Dow Jones Business News. Az UMC bízik a SiS növekvő sikerességében. Ha hinni lehet a pletykáknak, első körben 0.15 és 0.18 mikronos chipseteket gyártat majd a SiS partnerével.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés