Hirdetés

Az Intel visszavonja a P4-licencet a SiS-től

Az Intel az utóbbi egy évben kimondottan sikeresen szerezte vissza a processzorok piacán elvesztett részesedését. A legfrissebb becslések szerint 81%-ot birtokol most a kaliforniai mogul - az AMD ennek megfelelően közel sincs a tervezett 23%-hoz.

A processzorok után most a chipsetek felé fordul az Intel (nem mintha eddig nem figyelt volna oda...). Jelentősen javítani szeretne ázsiai pozícióján, de a taiwani gyártóknak is igyekszik keresztbe tenni: ha hihetünk az Inquirer hírének (ez egy nagy "ha"!), akkor az Intel jövőre megvonja a Pentium 4-es rendszerbuszhoz szükséges licencet a SiS-től. Ez persze nem jelenti azt, hogy a SiS ne rendelkezne a szükséges know-how-val, és ne tudna ilyen chipseteket előállítani - gondoljunk csak a VIA-ra, aki ezt teszi jóideje! Más kérdés, hogy (P4-)piaci részesedésük ennek megfelelően elhanyagolható.

Két lehetőség áll az Intel előtt:


  1. Arra hivatkozik, hogy a SiS felrúgta megállapodásukat, amikor XP4 néven úgy értékesítette SiS 645DX chipsetjeit az ázsiai piacon, hogy megkerülte az Intelt, és nem is fizette meg az aláírt penzumot eladott chipsetenként.
  2. Mivel az Intel eddig is úgy oldotta meg a licenc kérdést, hogy minden egyes P4 rendszerbusz "típushoz" külön kellett szerződni, ezért megteheti, hogy egész egyszerűen annyit kér a 667 MHz-es QDR buszért, amennyit a SiS már nem fog kifizetni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés