Hirdetés

Utolsó csata az Athlon platformért

Tovább folyik a harc a K7 platformért a chipsetgyártók között, ugyanis az Intel Springdale-hez köthető termékek licenszelése bizonytalan, az AMD pedig bejelentette, hogy a K8 platform csak szeptemberben indul útjára.

A VIA jelenleg kezdi szállítani KT400A chipsetjét az AMD Athlon processzorokhoz, mely állításuk szerint piacvezető teljesítményt nyújt, maga mögé utasítva az nForce2 készletet is. A VIA volt a vezető a K8 platformra tervezett megoldások esetében is, ám az Athlon 64 processzorok bevezetésének szeptemberre halasztásával az előny elveszni látszik. A VIA jelenleg a legnagyobb AMD chipset szállító, piaci részesedése 70% körüli, ám egyre nagyobb konkurenciát jelent a SiS és az nVidia.

A SiS feltörekvőben van, az eddigi költséghatékony, alsó piaci szegmensből ki kíván törni a high-end felé. Ez a törekvés úgy tűnik nem sikertelen, a cég múlt héten jelentette be, hogy legutóbbi chipsetjét, a SiS746DX-et az az Asrock is használni fogja, amely eddig csak VIA chipseteket alkalmazott Athlont támogató alaplapjain. A SiS szerint jelenlegi részesedésük 30% közelében van, azonban rövid időn belül nagymennyiségű lapkakészletet kívánnak még értékesíteni, erősítendő jelenlétüket a nagyteljesítményű szegmensben.

Az nVidia nForce2-es készletének alacsony ára kiváló ár-teljesítmény arányú terméket eredményezett. Ezt a piac növekvő megrendelésekkel hálálja meg, ám a részesedés még mindig csak 5% körüli. A cég vezetője egy közelmúltban adott interjúban a nagyon optimista 50%-os piaci részesedést jelölte meg elérendő célként az év végére.

Látható, hogy ha mindhárom cég képes lenne teljesíteni terveit, együttes részesedésük úgy 150% körül lenne. Ez természetesen lehetetlen, így nagy csaták várhatók, aminek mi, felhasználók csak nyertesei lehetünk, hiszen végeredményben jobb, olcsóbb alaplapokhoz juthatunk hozzá.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés