Hirdetés

Az OEM partnerek oltották ki a Thunderbolt fényét

Az Intel a tegnapi napon mutatta be Thunderbolt interfészt, melytől a vállalat komoly sikereket vár. A rendszer korábban Light Peak kódnéven volt ismert, és az eredeti tervek szerint optikai technológiára épült volna, ám az első implementáció mégis rézalapú lett. A Santa Clara-i óriáscég le is leplezte a döntés okát, így kiderült, hogy a változtatást a gyártópartnerek akarták. Természetesen a későbbi generációk már felkapcsolják a fényt is, vagyis a kommunikáció valóban optikai alapokon fog működni, így a Light Peak alapötlete egyszer valóban megvalósulhat, vagyis a technológia képes az összes kábelt egyetlen vezetékre cserélni, ami számottevő előnyt jelentene számos területen.

Az OEM partnerek helyzete egyébként érthető. Az optikai megoldás jelentős többletköltséget jelent, ami jelenleg még az előnyök mellett sem felvállalható. Ennek megfelelően a Thunderbolt aktuális verziója – az előzetesen elvégzett tesztek szerint – három méteres távolságon belül működik optimálisan, míg az optikai alapokra épülő elgondolás ezt az érték számottevően növelte volna.

A Thunderbolt beépítésének anyagi terhei ugyanakkor még mindig magasak. A gyártóktól kiszivárgott adatok szerint egy interfész implementálása 8 dollár körül alakul, ami jelentősen többlet az előzetesen ígért 2 dolláros értékhez viszonyítva. Persze az Intel a fejlesztéseket nem állította le, vagyis a beépítés költségei a jövőben csökkenhetnek. Hasonló problémával küzd az USB 3.0 is, mivel egy SuperSpeed aljzat sokkal költségesebb a hagyományos USB 2.0-s csatlakozónál. Ez az oka annak, hogy a gyártók viszonylag kevés USB 3.0-s felületet építenek a termékeikre. Valószínűleg a Thunderbolt esetében sem lesz kedvezőbb az arány, így a felület elsősorban ott lesz alkalmazva, ahol valós előnyöket tud felmutatni a 10 Gbps-os adatátviteli tempó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés