Hirdetés

Intel Light Peak az USB 3.0 ellen

Az Intel a pekingi IDF alkalmával bemutatta a Light Peak kódnévre hallgató technológiáját. A rendkívül gyors adatátviteli sebességet ígérő elgondolás optikai alapokra épül, és a vállalat állítása szerint 10 Gbps-os tempóra képes, ami kétszer gyorsabb a lassan, de biztosan terjedő USB 3.0 teljesítményénél.

A prezentáció során kiderült, hogy a Light Peak a jövőbeli fejlesztések hatására felülmúlhatja a 100 Gbps-os sebességet is, mely tekintélyt parancsoló tempó lenne. A technológia párhuzamosan több protokollt is kezelhet, ami azt jelenti, hogy egyetlen interfészre több eszköz is csatlakoztatható. Az Intel elmondása szerint az új generációs optikai csatlakozót használó eszközök a jövő év elején jelenhetnek meg.

A Light Peak az eddigi információk alapján túlmutat az USB 3.0-s interfész képességein, ám egy nagy hátránya is van. Mivel az elgondolás új alapokra épül, így az eddig beszerzett USB-s termékekkel nem kompatibilis, továbbá gondot jelenthet a nagyobb fogyasztással rendelkező eszközök áramellátása is. Természetesen az Intel elgondolása az első években kiegészítője lesz a jelenleg szabványos csatlakozóknak, tehát nem érdemes gyors váltásra számítani.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés