Hirdetés

A VIA kommentálta a Light Peak technológiát

Az Intel a pekingi IDF alkalmával mutatta be a Light Peak kódnévre hallgató technológiáját, mely rendkívül gyors adatátviteli sebességet ígér optikai alapokra építkezve. A rendszer akár 10 Gbps-os tempóra is képes lesz, vagyis számos jelenleg használt interfész helyett bevethető.

Ha gyors adatátvitelről van szó, akkor manapság az USB 3.0 jut az ember eszébe, mely egyelőre csak terjedőben van, de az elődök végtelenül sikeres karriert tudhatnak magukénak. Terrance Shih a VIA Labs termék- és projektmenedzsere az új USB felületről beszélt a SemiAccurate által készített interjúban, ám pár kérdés erejéig a Light Peak is előkerült. A VIA szóvivője szerint a Light Peak terjedése nem lesz olyan gyors, mint az USB-é, továbbá a felület elsősorban egy gyors busz, és csak másodsorban tekinthető valós interfésznek. Terrance Shih a Light Peaket elsősorban a notebookokhoz használható dokkolókon tudja elképzelni, de minden bizonnyal a jelenleg elterjedt portokat nem fogja kiváltani. A manapság beszerezhető legtöbb eszköz USB felületre köthető, így ha a Light Peakre úgy gondolunk mint interfész, akkor ezeket egytől-egyig le kell majd cserélni, ám erre valószínűleg a felhasználók többsége nem lesz hajlandó.

A Light Peak bevetése egyébként a következő évben lehet esedékes, de nagy kérdés, hogy a technológia implementálása milyen költségekkel jár. Az Intel portonként 2 dolláros árat ígér, de a gyártópartnerek inkább 5 és 10 dollár közötti összegről beszélnek. Az utóbbi költségek túl magasak, vagyis át kell gondolni hol jelent valós előnyt a Light Peak, különben érdemes olcsóbb megoldást keresni helyette. Például a notebookok dokkolásánál ténylegesen ki lehet használni a fejlesztés sebességét, így ez olyan terület lehet, ahova megéri alkalmazni a rendszert, sőt gyors külső grafikus kártyákon is dolgoznak a cégek, és itt is előny lehet a magas adatátviteli sebesség.

Érdekesség, hogy a cnet.com – egy Intelhez közel álló forrásra hivatkozva – úgy tudja, hogy a Light Peak első verziója nem optikai alapokon nyugszik, vagyis a rendszer rézalapú vezetékeket használ. Az Intel nem erősítette meg az értesülést, így az igazságot csak az érintettek tudhatják. Annyi viszont biztos, hogy a Sony és az Apple érdeklődik az új technológia iránt, és elsőként szeretnék implementálni termékeikbe.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés