Végre rendelhető az Oculus Go

A sokak által várt önálló VR headset ráadásul nem is lett drága.

Az Oculus Go nevű, önállóan működő VR headsetet még az előző év októberében jelentette be a Facebook irányítása alá tartozó vállalat, de a valós elérhetőségre máig várni kellett. A forgalmazás 23 országban kezdődik meg, aminek sajnos pont nem része Magyarország, de Európa nyugati fele már igen. Ráadásul a 32 GB-os tárhellyel rendelkező modell 219, míg a 64 GB-os 269 euróért érhető el.

A fenti árakért cserébe nem érdemes egy hihetetlenül komoly szerkezetre számítani. Alapvetően egy 3DOF mozgásérzékelésre képes rendszerről van szó, amely 5,5 hüvelykes kijelzőt használ, méghozzá 2560x1440 pixeles felbontással. A képfrissítés maximum 72 Hz-en történhet, de ezt az alkalmazás dönti el, így például a 60 Hz is egy lehetőség, bár az Oculus a nagyobb értéket ajánlja. A konstrukció alapja a fast-switch LCD kijelző, ami állítólag javítja a képi megjelenítés tisztaságát, de a technikai részletek a gyártó hallgat, így nehéz hova tenni az említett újítást.

A csomag része egy 3DOF mozgásérzékelésre képes vezérlőegység, illetve érdemes kiemelni azt a kiegészítőt is, amivel a szemüveges emberek is fel tudják helyezni a headsetet. A hangokat egy integrált spatiális hangrendszer biztosítja, méghozzá két hangszórón keresztül, de igény esetén különálló fej- vagy fülhallgató is köthető a 3,5 mm-es jack aljzatra. Emellett a működést egy 2600 mAh-s akkumulátor biztosítja, ami két és fél órára elegendő energiát biztosít videolejátszásnál, illetve maximum két óra játék fér bele.

A hardveres alapot a Qualcomm Snapdragon 821-es rendszerchipje szolgáltatja 3 GB-nyi rendszermemória társaságában, és nem hiányzik az IEEE 802.11ac-s Wi-Fi sem. Fontos kiemelni, hogy a tárhely bővítésére nincs lehetőség, vagyis a vásárláskor kell eldönteni, hogy az első bekezdés végén említett opciók közül mit választ a vásárló. A kompatibilis tartalmakat az Oculus Store áruházból lehet beszerezni, ahol már ezernél is több alkalmazás, valamint játék érhető el. Nagy előny, hogy az Oculus Go binárisan kompatibilis a Gear VR platformhoz írt applikációkkal, vagyis amit a Samsung rendszerére írtak a fejlesztők, azt gyakorlatilag módosítás nélkül lehet futtatni az új VR headseten is. Ettől függetlenül minimális módosításra esetlegesen szükség lehet, ami a teljesítmény optimalizálását szolgálja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés