Hirdetés

VR/AR headsetekbe tervezett Qualcomm SoC érkezik?

A Snapdragon XR1 nem egy ultramobil piacról áthozott megoldás lesz, konkrétan az érintett célpiacra készült.

A Qualcomm egyelőre jó lóra tett a hordozható VR headsetekkel, ugyanis a csúcskategóriás Snapdragon lapkáikkal itt is megtalálták a számításaikat. Ebben kétségtelenül sokat segített az is, hogy a Snapdragon 835-ös SoC a Google Daydream VR platform referenciahardvere lett, de ahogy nő az erre épülő vagy más VR headsetek száma, úgy növekszik maga a piac is, amit pedig úgy néz ki, hogy már megéri különálló fejlesztéssel is kiszolgálni.

A Bloomberg információi szerint a vállalat egy Snadragon XR1 jelzésű rendszerchipen dolgozik, amit alapvetően a virtuális és kiterjesztett valósághoz terveztek. Ez sokban azért nem különbözik az ultramobil megoldásoktól. Bár a specifikációi nem ismertek, azért ugyanúgy van benne pár processzormag, egy integrált grafikus vezérlő, a biztonságért felelős funkciók sem hiányoznak, ahogy az AI munkafolyamatok kezelése sem, amire valószínűleg a Hexagon DSP lesz bevetve.

A lényeg igazából ennél a platformnál az lenne, hogy a lehető legkomplettebb megoldást kínálja a VR headsetek tervezőinek, így a SoC elláthatja még a hang- és beszédfelismerést, illetve a fejmozgás követését. Amennyiben a legtöbb feladatot egy lapka látja el, akkor a VR headsethez szükséges komponensek száma csökken, így ezek olcsóbbak lehetnek a készülő új modellek. Ez azért kiemelten fontos, mert az iparág úgy néz ki, hogy elmegy az önálló VR headsetek irányába, amelyeknél a beépítendő, működést biztosító platform már eleve egy kellemetlen költségként jelentkezik, nem csak a rendszerchippel, hanem a szükséges memóriával, adattárolóval, akkumulátorral és egyéb részegységgel együtt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés