Hirdetés

Bemutatkozott a HTC önálló VR headsetje, a VIVE Focus

Egyelőre azonban csak Kína örülhet, persze idővel a világ más pontjára is eljuthat.

A virtuális valóság szempontjából úgy néz ki, hogy tényleg a mobil felhasználás a jövő, ugyanis a komolyabb konstrukcióban utazó Oculus és HTC is elkezdett menetelni az önálló headsetek felé. Előbbi vállalat egy hónapja jelentette be a Oculus Got, amely valamikor a következő évben startol ténylegesen, míg a HTC most előállt a VIVE Focus nevű headsettel.

Az elsődleges cél a virtuális valóság elszakítása a PC-tól, így a koncepció egy viszonylag könnyű eszközben öltene testet, amit nem kellene semmire sem kötni, vagyis eltűnnének a vezetékek is. A VIVE Focus esetében az alapot Viveport biztosítja, amin keresztül eljuttathatók rá a kompatibilis tartalmak. Ez az oka annak, hogy a rendszer meg tudja támadni a kínai piacot, ugyanis számos áruházának használata (például a Google-é) az említett országban nem engedélyezett. A szoftveres környezet szempontjából a fejlesztők a nyílt Vive Wave platformra dolgozhatnak, ami a Qualcomm saját VR platformját egészíti ki.

A fentiekből már sejthető, hogy a hardverben Qualcomm SoC dolgozik, méghozzá a Snapdragon 835-os fejlesztés. Ez a lapka igen erős ultramobil megoldás, tehát a VR szempontjából jobbat aligha lehet találni ennyire korlátozott fogyasztási szintre.


[+]

A HTC nagy felbontású, széles látóteret kínáló AMOLED kijelzőt használ, de a konkrét adatokról a cég nem beszélt, viszont a beszámolók szerint legalább olyan jó képességű a rendszer, mint a PC-khez szánt HTC Vive, ha nem jobb. Ebből a szempontból nem lesz probléma, a fejkövetést pedig 6DoF mozgásérzékelés biztosítja, vagyis a headset teljesen önálló, nem szükséges külső érzékelő a fej pozíciójának meghatározásához. A mellékelt játékvezérlő már 3DoF, és alapvetően nagyon hasonló képességű a többi mobil VR játékvezérlőhöz. Ez valószínűleg szándékos döntés, mert így egyszerűbben lehet a platformok között portolni a tartalmakat. Utóbbi tényezőt a HTC nagyon kritikusnak tekinti, így amiben csak lehetett a Google Daydream VR platformjához igazodtak, bár technikailag nem ezt a rendszer használják.

A HTC VIVE Focus elérhető a kínai piacot célzó fejlesztőknek egy hivatalos fejlesztői csomag formájában.A vállalat szelektál a jelentkezések között, így számít, hogy a leadott tartalom milyen minőségű. Jelenleg 35-nél is több fejlesztő optimalizálja saját alkalmazásait a Vive Wave platformra, de a jövőben ez a szám meredeken emelkedhet, ugyanis a HTC bejelentett egy partnerkapcsolatot a Unity videojáték-motorra vonatkozóan. Ennek értelmében az említett motort használó fejlesztők egyszerre készíthetnek olyan tartalmat, ami kompatibilis a HTC Vive és a HTC Vive Focus eszközzel. Gyakorlatilag itt arról van szó, hogy a Viveport integrálásra kerül a Unity-be, így az említett áruházat használó VR headsetek egységesen célozhatók, aminek nyilván biztosítva lesz a technikai háttere is. Ezt egészíti még ki a Unity-be szintén beépülő applikáción belüli fizetési és reklámozási lehetőség, ami kifejezetten a kínai piacot célozza, a nagyobb potenciális bevétel lehetőségét biztosítva a fejlesztőknek.

A VIVE Focus tényleges startjáról majd később beszél a HTC, de valószínűleg jövőre csúszik, és az árat is a bejelentéskor leplezhetik le. Arról nincs adat, hogy a rendszer elhagyja-e egyszer Kínát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HTC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés