Hirdetés

Nagyobb és gyorsabb flashmemóriák készülnek a Sandisk és a Toshiba gyáraiban

A Sandisk mai bejelentése során felfedte, hogy megkezdték a nagyteljesítményű, egy cellában négy bitet tároló, X4 típusú flashmemóriák tömeggyártását, amelyet a Toshibával együtt közösen fejlesztettek ki. Ezek – az alkalmazott immerziós litográfia segítségével – 43 nanométeres csíkszélességgel készülnek, ami lehetővé teszi 64 gigabitnyi adat tárolását egyetlen chipen.

Ez a jelenlegi legnagyobb adatsűrűségű megoldás, melynek 7,8 MB/s-os írási sebességét három technológia biztosítja, a Sandisk All-Bit Lane (ABL) architektúrája, a három lépcsőben megvalósított programozás (TSP) és az adatok validálásáért felelős Sequential Sense Concept (SSC). Ez az írási tempó a jelenleg forgalomban lévő MLC flashchipes megoldásokkal vetekszik. A Sandisk természetesen szintén készíteni fog az új technológiával legyártott, nem felejtő memóriákból MLC változatot is, ehhez az ugyancsak friss fejlesztésű, X4 elnevezésű vezérlőt fogják felhasználni, ami képes megoldani a cellánként négy bitet tartalmazó chipek bonyolultabb kezelését.

A 64 gigabites X4 lapka
A 64 gigabites X4 lapka

A Sandisk megerősítette, hogy továbbra is szoros együttműködésben dolgoznak tovább a Toshibával a fejlettebb gyártástechnológiai eljárások kifejlesztésében is. A következő lépésükben a 32 nm-es csíkszélességet célozzák meg, amihez szintén a már alkalmazott immerziós litográfiai megoldást használják fel. Ez nem igényli újabb eszközök beszerzését, a jelenlegi, 43 nm-es technológiánál alkalmazott gyártósorok – minimális változtatás után – alkalmasak az új technológia bevezetésére. Az első 32 gigabites lapkák elkészültét is megerősítették, ezek egyelőre az egy évvel ezelőtt bejelentett, cellánként három bitet tárolni képes NAND flashchipek tesztpéldányai, tömeggyártásuk az idei év második felében kezdődik meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés