Hirdetés

Hírmorzsák az Intel háza tájáról

Atom processzorával egy új korszakot indított el az Intel, lassan már a sarki zöldséges is készít netbookot. Az N270-es processzor várhatóan nem fog közvetlen ellenfelet kapni az AMD-től, viszont az NVIDIA minden bizonnyal megpróbálja becsempészni Ion platformját a mini-PC-k mellett a netbookokba is. A chipnek egyébként házon belül már elkészült az utódja, az N280. A 667 MHz-re megemelt FSB-vel rendelkező típus szállítását már megkezdték, így hamarosan a rá épülő termékek is megjelenhetnek a boltokban. A chipsetet is megújították, a GN40 valószínűleg már képes lesz a HD felbontású videók hardveres gyorsítására, és az integrált grafikus processzor órajelét is megemelték; ellenben megjelenése csak a Pine Trail platformmal együtt várható. A frissítés a nagyobb teljesítmény mellett hátránnyal is jár, az N270 és 945GSE páros 8 wattjával szemben az újdonság már 16,5 wattot fogyaszt. Egyelőre csak az Asus mutatott be az új fejlesztéseken alapuló netbookot, az Eee PC 1004DN-t, de ennek pontos megjelenési idejét még nem közölték.

Február 8-a és 12-e között kerül megrendezésre az ISSCC konferencia, ahol számos újdonságra derül majd fény. Az esemény hivatalos programfüzetéből kiderül, hogy a mérnökök boszorkánykonyhájában egy a Nehalem architektúrán alapuló nyolcmagos, összesen 16 programszál kezelésére képes Xeon processzor készül. Egy kiszivárgott dia szerint a Nehalem-EX kódnéven fejlesztett, szerverekbe szánt központi egység 2,3 milliárd tranzisztort tartalmaz, és a 45 nm-es gyártástechnológiával készül.

A dián látható, Tukwila kódnevű Itanium processzorról egyelőre annyit tudni, hogy megjelenését ismét elhalasztották. Az Intel állítása szerint a chippel minden rendben van, a késés oka az, hogy igyekeznek azt felkészíteni a DDR3-as memóriamodulok kezelésére, és olyan alaplapokkal is kompatibilis lesz, amelyek a következő, Poulson kódnéven fejlesztett Itanium processzorokat fogadják majd. A négymagos, 30 MB-nyi gyorsítótárral, Multi-Threading technológiával, továbbfejlesztett energiagazdálkodással és két beépített memóriavezérlővel felszerelt, 65 nanométeren gyártott processzor fontosabb specifikációin tehát már nem változtatnak. Megjelenése az év közepén várható, míg az utód leghamarabb 2011-re készül el.


A Tukwila[+]

További érdekes témákkal is foglalkoznak majd a rendezvény keretein belül. Szó lesz olyan, Nehalem architektúrán alapuló processzorokról is, amelyek akár 10 wattnál is kevesebbet fogyaszthatnak, így a Core i7 egyszerűbb változatai előtt megnyílik az út a notebookok és netbookok felé is. Jelenleg a Core i7 sorozat egyik szerverbe való változata, a Xeon L5520 tartja a rekordot családon belül, ennek 60 watt a fogyasztása.

Máshonnan is kerültek  ki friss információk a cég berkein belülről: Mark Bohr, az Intel gyártástechnológiai fejlesztésekért felelős vezetője egy, az EETimes-nak tett nyilatkozatában elmondta, hogy az ígéreteknek megfelelően az év végére készen állnak a 32 nm-es gyártástechnológia tömegtermelésben való alkalmazásával. Jelenleg már a gyárak felkészítése folyik a még kisebb csíkszélességű gyártás alkalmazására, de természetesen már a 22 nm-es technológia kifejlesztésén is javában dolgoznak, ami várhatóan 2011-re készül el.

32 nm-en gyártótt SRAM tesztchip
32 nm-en gyártott SRAM tesztchip

Napjainkhoz visszatérve, az Intel csökkentette az OEM-eknek készült, 2,5 hüvelykes Solid State meghajtóinak árát. Az asztali gépekbe és notebookokba szánt, 80 GB-os, MLC NAND flaschipekkel szerelt X25-M árát 595-ről 390 dollárra, a vállalati célú felhasználásra készült, SLC flashchipes, 32 GB-os X25-E ára pedig 695-ről 415 dollárra módosult. Árcsökkenésen esnek át a 160 GB-os X25-M és 64 GB-os tárkapacitású X25-E modellek is, de ennek mértékét egyelőre nem árulták el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés