Hirdetés

Multimédiás XPC a nappaliba

Az idei CeBIT-en már csodájára járhatott a nagyközönség a Shuttle új mini-PC-jének, melyet nemcsak esztétikus külseje, hanem halk – a noteszgépek világából származó – processzora is arra predesztinál, hogy a digitális otthon kulcseleme legyen. A márciusban MCE-01 néven bemutatott rendszer több változáson is keresztülment, így az idei év utolsó negyedére időzített piacra kerülésekor a vásárlók az eredeti koncepcióhoz képest valamivel több funkciót kapnak a pénzükért.

A Shuttle végül XPC M1000 névre keresztelt rendszere nem barebone-ként kerül piacra, hanem komplett számítógépként, melyhez a Windows XP Media Center Edition operációs rendszer hamarosan megjelenő frissített változata jár – ez lehetőséget ad például arra is, hogy egy Xbox 360-at hálózaton keresztül videókkal vagy zenével lássanak el. A médiaközpont a gyártó M jelzésű, 44,2 x 35 x 7,8 cm-es házában kap helyet.

A rendszer egy 1,73 GHz-es Intel Pentium M 740 processzor, illetve a 915PM + ICH6M lapkakészlet köré épül; a központi memóriát DDR SO-DIMM modulok alkotják, kapacitásuk alapkiépítésben 512 MB. A grafikáról egy PCIe csatolóval ellátott NVIDIA GeForce 6600 SE vezérlő gondoskodik. A tárolórendszer elsődlegesen egy 3,5 colos, SATA csatolású, 250 GB-os merevlemezre alapoz, ám a lehajtható előlap mögött egy további HDD-rekesz található. A gyártó egy házat is mellékel, ebbe tetszőleges 2,5 colos winchestert lehet szerelni, mely azután akár a rekeszbe csúsztatva, akár más gépekhez USB 2.0 felületen csatlakoztatva használható. Az optikai meghajtó kétrétegű DVD-ket is képes írni.

Minthogy az M1000-et főként multimédiás feladatokra szánják, elengedhetetlen a legkülönfélébb AV-csatlakozók megléte, melyek között (a VGA és DVI kimenetek mellett) S-Video, kompozit és (720p vagy 1080i maximális felbontást biztosító) komponens kimenetet találunk, a nyolccsatornás Creative Sound Blaster Live! 24-bit audiovezérlőhöz pedig analóg és digitális ki- és bemenetek is járnak. A rendszer legfeljebb két tévétuner kártyát tud fogadni, és maximálisan két analóg vagy két digitális csatorna egyidejű vételét támogatja.

A Gigabit Ethernet hálózati vezérlőn kívül integrált 802.11g WLAN-modul is kerül a PC-be, és az XPC-knél kötelező 8 az 1-ben kártyaolvasó sem maradhat el. Ráadásként MCE-kompatibilis távirányító, billentyűzet és Wi-Fi antenna kerül a csomagba. Az XPC M1000 nettó 1770 eurós ajánlott áron kerül az üzletek polcaira.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés