Hirdetés

Megszületett a PCI Express 2.0-s változata

A PCI szabványokat gondozó PCI-SIG (Special Interest Group) a tegnapi napon véglegesítette a PCI Express szabvány új, 2.0-s változatát, így hónapokon belül megkezdődhet az új csatolószabványra történő migráció. Elsőként értelemszerűen az alaplapok vehetik át a korábbinál kétszer gyorsabb rendszert (az első PCIe v2.0-kompatibilis chipsetek az Intel nyár környékén debütáló Bearlake családjából kerülnek majd ki), a bővítőkártyák közül pedig elsősorban a videovezérlők használhatják ki az új szabványban rejlő lehetőségeket.

Kiszorítósdi újult erővel

Bár a PCI Express évek óta próbálja kiszorítani az alaplapokról az elavult PCI csatolót, illetve annak egy mutációját, a kizárólag videokártyáknál használt AGP-t, eddig csak az utóbbival szemben sikerült úgy-ahogy győzelmet aratni: a modern videokártyák jelentős részét ma már PCI Express csatolóval szerelik. A grafikus vezérlőkön túl azonban egyelőre csak elenyésző számú bővítőkártya használja ki a modern csatoló nyújtotta lehetőségeket.


PCIe x1 csatolású bővítőkártya: máig nemigen terjed

A PCI Express 2.0-s változatának legfontosabb újításából is elsősorban a videokártyák profitálhatnak, a csúcsmodelleket, illetve az olyan típusokat is beleértve, melyek a rendszermemória egy részét foglalják le képpufferként. Az új szabvány ugyanis megduplázza az egyes sávok nyújtotta adatátviteli sebességet, így egy 16 sávon a rendszerhez csatlakozó vezérlő másodpercenként összesen akár 16 gigabájtnyi adatot forgalmazhat a chipset és a GPU között. Az eszközök akkor is képesek együttműködni, ha az alaplap vagy a videokártya csak a régebbi szabvány kritériumait teljesíti, ilyenkor a felére, azaz a jelenleg használatos PCIe 1.0-s és 1.1-es szabványban rögzített értékre csökken a maximális sávszélesség.

Apró nyalánkságok

A sávszélesség emelésén kívül számos egyéb tekintetben is fejlődött a csatolószabvány. A PCI Express v2.0-val bevezetésre kerülő új PCI Express kábelspecifikáció a felhasználás új területeit teremti meg: sávonként 2,5 Gbps sávszélességű, legfeljebb 10 méter hosszú kábelek segítségével ezentúl nemcsak alaplapi foglalatba kerülhetnek PCIe-bővítmények, hanem szabványos külső csatolású eszközök is megjelenhetnek. Az új szabvány mindezen túl lehetőséget ad a kapcsolat sebességének szoftverszintű szabályozására is, az eszközök pedig képesek lesznek értesíteni a szoftvert arról, ha a csatlakozás paraméterei megváltoztak.

A csúcsteljesítményű, áramzabáló videokártyák egyelőre megállíthatatlannak tűnő terjedését látva a PCI-SIG-nél úgy döntöttek, hogy a csatolón keresztül nyújtható maximális teljesítményt is megnövelik, így megfelelő betáplálás esetén a szabvány 2.0-s változatának megfelelő PCI Express aljzat akár 250–300 wattos bővítményeket is elláthat energiával.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés