Hirdetés

Véglegesítéséhez közeledik a PCI Express 2.0 szabvány

A PCI szabványcsaládért felelős érdekszövetség (PCI-SIG) kiadta tagjai számára a PCI Express 2.0 szabvány tervezetének 0.9-es verzióját. A fejlesztésben résztvevőknek november 27-ig van arra lehetőségük, hogy kommentálják a specifikációt – mindez azt jelenti, hogy a PCI Express új generációja a szabványosítási eljárás utolsó fázisába lépett.

A 2.0-s változat legszembetűnőbb hozadéka a 2003-ban megjelent PCIe 1.0-hoz képest a nagyobb adatátviteli sebesség lesz, az egyes sávok 2,5 Gbps sávszélességét ugyanis 5 Gbps-ra növeli. A grafikus kártyák következő, minden eddiginél nagyobb fogyasztású nemzedékét (is) szolgálva az interfészen közölhető maximális teljesítményt is növelték, így megfelelő betáplálás esetén a PCI Express aljzat akár 250–300 wattos bővítményeket is elláthat energiával – állította pénteki nyilatkoztában Greg Quick, a The 451 Group elemzője.

A virtualizáció mind nagyobb jelentőségét szem előtt tartva állítják szolgálatba az Input-Output Virtualizationt (IOV), mely hatékonyabbá teheti az ugyanazon a hardveren futó virtuális gépek működését azáltal, hogy segíti a PCIe-eszközök megosztását. Az új PCI Express kábelspecifikáció a felhasználás új területeit teremti meg: sávonként 2,5 Gbps sávszélességű, legfeljebb 10 méter hosszú kábelek segítségével ezentúl nemcsak alaplapi foglalatba kerülhetnek PCIe-bővítmények, hanem szabványos külső csatolású eszközök is megjelenhetnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés