Hirdetés

Itt a videokártya-perifériaház, noteszgépek bővítéséhez

Merőben újszerű külső perifériaházat dobott piacra a napokban a kaliforniai székhelyű, a világpiacon gyakorlatilag teljesen ismeretlen Magma Inc. A vállalat saját márkanevén forgalomba hozott ExpressBox és ExpressBox Pro külső házai az integrált videovezérlővel, vagy lassabb diszkrét GPU-val ellátott noteszgépek tulajdonosai számára kínál lehetőséget arra, hogy gépüket gyakorlatilag tetszőleges, eredetileg asztali számítógépekhez fejlesztett videokártyával bővítsék. Iparági szereplők közül hasonló megoldással eddig csak az Asus próbálkozott (ez az XG Station nevű, fixen beépített külső videovezérlő), a PCI Express szabvány nemrég elfogadott 2.0-s verziója azonban már egzakt módon meghatározza a külső bővítőrendszerek alapjait.

A két külső doboz egyedül méreteiben (hosszában) tér el egymástól; az ExpressBox házba maximum 16,7, míg a nagyobb, ExpressBox Pro változatba maximum 31,19 centiméter hosszúságú videokártya építhető. Az aktív hűtéssel és tápegységgel ellátott külső házak egy speciális adatkábelen keresztül egy ExpressCard/34 bővítőkártya közvetítésével, a PCI Express szabványnak megfelelően csatlakoznak a számítógéphez. A videokártyák teljesítményét valamelyest visszafoghatja, hogy az adatforgalom ez esetben tizenhat helyett egy PCIe sávon zajlik, ezzel 250 MB/másodpercre limitálva a maximális sávszélességet a vezérlő és a noteszgép közt.

Az ExpressBox külső dobozok teljesen transzparensek a rendszer felé, azaz a kompatibilis operációs rendszereknél (Windows XP, Vista és MacOS X) elég a videokártya eszközillesztőjét telepíteni, ezután máris használatba vehető az immár külső eszközként funkcionáló vezérlő. Az ExpressBox gyártója mindazonáltal felhívja a figyelmet arra, hogy a doboz jelenleg kapható változataiba maximum 55 wattot fogyasztó videokártyák építhetők, ráadásul a dupla foglalatot igénylő hűtések sem férnek el a szűk helyen, így a csúcskategóriás vezérlők egyelőre nem foghatók be külső üzemmódba.

A Magma ExpressBox már elérhető a gyártó webáruházában, a kisebb változat 729 dollárba, az ExpressBox Pro pedig 749 dollárba kerül (átszámítva rendre 132 000 és 135 500 forint).

  • Kapcsolódó cégek:
  • Magma

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés