Hirdetés

Megérkezett az USB4 új, Version 2.0-s kiadása

Az alapvető fejlesztéseken túl a tempó duplázása várható tőle.

Az USB-IF nagyjából három éve publikálta az USB4 specifikációját, amelynek most megérkezett az új, Version 2.0 jelölésű verziója. A fő újítás a 80 Gbps-os adatátviteli teljesítmény elérhetősége, ami az első kiadáshoz viszonyítva duplázott tempót jelent. Ezt persze nem volt egyszerű elérni, ugyanis új architektúrát tett szükségessé a fizikai réteg szintjén, és a jelátvitel immáron PAM3 kódolással történik.

A nagyobb teljesítményszint új, USB Type-C-s aktív kábeleket igényel, míg a korábbi passzív kábelekkel 40 Gbps marad a plafon. Érdemes kiemelni, hogy opcionálisan aszimmetrikusan is lehet majd konfigurálni a rendszert, így olyan dizájnok is kialakíthatók, ahol egy irányba 120 Gbps is biztosítható, annak az árán, hogy a másik irányba 40 Gbps lesz a limit.

Az USB-IF frissítette a rendszer protokolljait, így egyrészt igazodnak az új DisplayPort és PCI Express revíziókhoz, továbbá az USB 3.2 esetében elérhetővé vált az úgynevezett data tunneling, amivel túlszárnyalható a 20 Gbps-os tempó.


[+]

Az USB4 Version 2.0 visszafelé kompatibilitása természetesen adott az eredeti USB4, az USB 3.2, illetve az USB 2.0 erejéig. A szervezet már közzétette az új logókat is, amelyek igazodnak a leegyszerűsített kategorizáláshoz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés