Meghozta az új DisplayPort szabványt a VESA

A 2.1-es specifikáció nem tartalmaz radikális előrelépést, mégis hasznos lesz a piac számára.

A Video Electronics Standards Association, azaz a VESA bejelentette az új DisplayPort szabványt, amely a 2.1-es jelzést viseli, és tulajdonképpen a 2.0-s specifikáció kiterjesztésének tekinthető.

A kijelzőkre vonatkozó technológiai hátteret tekintve a DisplayPort 2.1 nem kínál többet a DisplayPort 2.0-nál, viszont mostantól a Display Stream Compression nem opcionális, hanem kötelezően támogatandó rendszer. Ez ugyanakkor nem fog majd nehézséget okozni a gyártóknak, mivel a DisplayPort 2.0 mellé szinte mindenki beépítette, tehát a VESA teljesen nyugodtan szigoríthatott.

Ami változik az a jelátvitel, amivel az új rendszer igazodik az USB4 szabványhoz, és ennek köszönhetően a DisplayPort Alternate Mode-hoz egyszerűbb lesz tervezni az eszközöket, ugyanis a DisplayPort 2.1 és az USB4 közös PHY-t, azaz fizikai réteget használhat. Ezen túlmenően extra, hogy a videojel formátumát tekintve mostantól nem kell kompromisszumot kötni, ha adatátvitelre is ugyanazt az aljzatot veti be a felhasználó.

A VESA változtat a kábelspecifikációkon is, ezáltal pedig mostantól hitelesítik a két méternél hosszabb DP40-es, azaz 40 Gbps-os, illetve az egy méteres DP80-as, azaz 80 Gbps-os kábeleket.

A DisplayPort 2.1 specifikációi már véglegesek, és a VESA szerint elvileg mindegyik DisplayPort 2.0-s eszköz újrahitelesíthető rá.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VESA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés