Hirdetés

Megalázta HDD-gyártó riválisait a Samsung

A múlt héten még büszkén közölte a merevlemezpiacot volumen alapján vezető Seagate, hogy a 3,5 hüvelykes méretkategóriájú PC-s adattárolók mezőnyében sikerült új lemezkapacitás-rekordot beállítania. A 250 GB-os lemeztányérral készülő Barracuda HDD-k bevezetése kapcsán érzett eufóriát hamar letörte az eladott darabszámot tekintve egyelőre kevésbé jelentős piaci befolyással bíró koreai Samsung Electronics, mely a napokban minden különösebb hírverés nélkül útjára indította SpinPoint F1 szériáját.


SpinPoint F1: tányérban nagy

Az új sorozat csúcsmodellje a Hitachi már piacon lévő megoldásához hasonlóan 1 TB maximális tárkapacitást nyújt, csakhogy a rivális adattárolójával ellentétben mindezt nem öt 200 gigabájtos, hanem három, egyenként 334 GB-os lemeztányér alkalmazásával éri el. A merőleges adatrögzítési technológiával készülő tárolóegységek adatsűrűségi mutatóját nem hozta nyilvánosságra a gyártó.

Az így abszolút csúcstartóvá előlépő SpinPoint F1 merevlemezek négy kapacitással érhetők el összesen nyolc változatban: a 320, 500, 750 és 1000 GB-os HDD-k típustól függően 8–32 MB puffermemóriát tartalmaznak, és egységesen 7200 fordulat/perces motorral készülnek. A kizárólag Serial ATA II interfésszel elérhető újdonságok átlagos és teljes keresési ideje 8,9, illetve 20 milliszekundum, az egységek üzemzaja ugyanekkor 28 és 29 dB(A) (a lemeztányérok számától függően), üresjáratban pedig 24,5 és 27 dB(A).

A Samsung már megkezdte az új merevlemezek szállítását, az adattárolók javasolt fogyasztói ára egyelőre ismeretlen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés