Hirdetés

Megállíthatatlanul nő az adatsűrűség a merevlemezeknél

Noha a 3,5 hüvelykes merevlemezek kategóriájában jelenleg csúcsnak számító, 1 terabájtos rekordkapacitást nyújtó HDD-vel egyelőre még adós a piacot vezető Seagate, a vállalat tegnap bejelentette, hogy az asztali merevlemezeknél alkalmazott technológia történelmének egy újabb mérföldkövéhez érkezett. A gyártónak a második generációs merőleges adatrögzítési technológia révén sikerült ugyanis olyan adatűrűséget elérnie, melyet eddig egyik konkurensének sem: a továbbfejlesztett gyártásnak köszönhetően négyzethüvelykenként 180 Gbit adat tárolható az új lemezeken. Ez 250 gigabájt tárolókapacitást jelent – lemeztányéronként.


Barracuda 7200.10: mostantól egy lemezen akár 250 GB

Az új, rekord kapacitású lemeztányérokat a gyártó közleménye szerint a jelenleg is kapható Barracuda 7200.10 széria új tagjai kapják meg elsőként. A Seagate kommünikéjében arra utal, hogy ezek egyelőre jellemzően csak egy- vagy kétlemezes megoldások lesznek, tehát maximális kapacitásukat tekintve 250-500 GB tárhelyet nyújtanak majd. Amellett, hogy a nagyobb adatsűrűség végeredményben gyorsabb adatelérést is jelenthet, az egy- vagy kétlemezes HDD-k rendszerint kevesebbet fogyasztanak, kevésbé melegszenek fel és halkabbak, mint az akár négy-öt lemeztányérral telepakolt háttértárak – hívja fel a figyelmet a Seagate. Nem mellékesen a gyártónak mostantól elméletileg lehetősége nyílik arra is, hogy az új lemeztányérokat egy ötlemezes csúcsmodellbe szerelve elérje az 1,25 TB-os maximális tárolókapacitást. A vállalat mindazonáltal egyelőre nem nyilatkozott ilyen irányú tervekről.

A Seagate egyik legnagyobb konkurense, a japán Hitachi Global Storage Technology (HGST) jelenlegi csúcstartó, 1 TB-os 3,5 hüvelykes HDD-ibe öt 200 GB-os lemeztányért épít, ezek adatsűrűsége 144 Gb/négyzethüvelyk. A cég épp a napokban jelentette be 250 gigabájtos 2,5 hüvelykes HDD-it, melyekben rekord adatsűrűségű (205 Gb/négyzethüvelykes) 125 GB-os lemeztányérok találhatók.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés