Hirdetés

Leállítja 1,8 colos merevlemezeinek gyártását a Hitachi

A Hitachi befejezi 1,8 hüvelykes merevlemezeinek gyártását, így a szállítások nyári leállítását követően csak a 2,5 és 3,5 hüvelykes tárolóegységek piacán lesz jelen – írja a japán Nikkei híradására hivatkozva a Reuters. A döntés hátterében az áll, hogy a kisebb méretkategóriában (jellemzően a szórakoztatóelektronikai eszközök és a szubnotebookok szegmensében) a merevlemezek helyét egyre inkább átveszik a mozgó alkatrész nélküli és mára kapacitás tekintetében is szépen felfejlődött SSD-k.

A Fujitsu már 2007 tavaszán bejelentette, hogy törli az 1,8 hüvelykes merevlemezekkel kapcsolatos terveit, és helyettük a kisebb méretosztályban az SSD-ket részesíti előnyben. A fejlesztések leállítása magával rántotta a partnerként beszálló Cornice-t is, amely számára ez épp egy kitörési lehetőség lett volna az egyhüvelykes lemezes meghajtók összeomló piacáról. Nem meglepő, hogy a legkisebb merevlemezek még rosszabb helyzetbe kerültek, hiszen itt régebb óta érvényesült a flashmemória dominanciája. A Cornice – melynek mozgásterét a Seagate-tel folytatott szabadalombitorlási perek is szűkítették – eltűnt, az IBM úttörő jelentőségű Microdrive-jának örököse, a Hitachi is leállította az egyhüvelykes merevlemezek gyártását, így egyedül a Seagate és a Samsung kínálatában maradtak meg – egyelőre – a mini, CF Type II kártya alakban is elérhető lemezes tárolók.

Az 1,8 hüvelykes kategóriában az iSuppli piackutató adatai szerint a termékpalettáját folyamatosan frissítő Toshiba (70%) a piacvezető, őt követi a Hitachi (17%), a Samsung (8%) és a Seagate (5%). A Hitachi merevlemez üzletága a hírek szerint soha nem termelt nyereséget, annak ellenére, hogy összességében a Seagate és a Western Digital után a harmadik legnagyobb HDD-gyártó, és sokat fordított az innovációra is. A kutató-fejlesztő részleg nemrég jelentette be, hogy megtalálták a tárkapacitás további jelentős bővítésének módszereit, és a néhány nap múlva kezdetét vevő CES kiállításon az első gyártó lehet, amely másfél terabájtos 3,5 colos merevlemezt tesz közszemlére. A pénzügyi aggályok miatt az anyavállalat befektetőket kíván bevonni az üzletágba, sőt egyes források a merevlemezes részleg teljes eladását sem tartják kizártnak – a háttérben folyó tárgyalások talán már ebben a hónapban eredményre vezetnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés