Hirdetés

Felgyorsulnak a Samsung 2,5 hüvelykes merevlemezei

A nyár kezdetétől ismét új, ezúttal 2,5 hüvelykes méretkategóriájú merevlemezek jelenhetnek meg a Samsung Electronics választékában. A lemeztányéronkénti 100 GB-os kapacitást kínáló SpinPoint MP1 széria a bőséges tárhely mellett átlag feletti adatkezelési tempót is ígér, melyre garancia a 7200 fordulat/perces motorral ellátott mechanika, illetve az NCQ támogatást is nyújtó Serial ATA II interfész.

A munkaállomásokba vagy szerverekbe ajánlott SpinPoint MP1 merevlemezek a merőleges adatrögzítési technológia (PMR) előnyeit kamatoztatják – többek közt így érhető el a 100 GB-os tányéronkénti kapacitás, valamint ezáltal (a megnövekedett adatsűrűségnek köszönhetően) valamelyest gyorsulhat a lemezek írási/olvasási tempója is. A 80, 120, 160 és 200 GB kapacitással piacra kerülő, típustól függően 8 vagy 16 MB puffermemóriával ellátott HDD-k egy újonnan kifejlesztett eljárással (Rotary Vibration Controller – RVC) hatékonyan csökkentik a megnövelt lemezforgási sebességből eredő kockázatot, mindemellett bizonyos típusokba egy gyorsulásmérő szenzort is beépít a Samsung – ez még azelőtt biztonságos pályára állítja a fejeket, hogy az ütés vagy becsapódás során fellépő erőhatások érvényesülnének.

Még a SpinPoint M1 széria debütálása előtt (vélhetőleg a jövő hónap során) egy másik, elsősorban hordozható szórakoztatóelektronikai berendezésekhez fejlesztett merevlemezcsaláddal is gazdagodik a Samsung választéka: a szintén 2,5 hüvelykes SpinPoint M5 család a felhasználási területnek megfelelően az átlaghoz képest szerényebb teljesítménnyel bír, cserébe energiatakarékosabb, halkabb és hűvösebb működést nyújt, mindemellett valamivel könnyebb is a megszokottnál. A PMR technológiával gyártott újdonságok egyelőre 60 és 160 GB közti kapacitással érhetők el (a konkrét típusok mérete még nem ismert), később azonban piacra kerül egy 250 GB-os típus is – ez utóbbi akár új kapacitásrekorder is lehet ebben a méretkategóriában, feltéve ha a konkurencia időközben nem lép. A SpinPoint M5 széria tagjait 5400 fordulat/perces motorral szerelik, a merevlemezek 8 megabájtnyi gyorsítótárat kapnak és Serial ATA interfészen át kommunikálnak (később PATA csatolóval is elérhető lesz a család több tagja).

Azóta történt

Hirdetés