Hirdetés

Két új EPYC-kel támad az AMD

Furcsa módot a kisebbik modell lesz az igazán érdekes, hiszen a kategóriáját tekintve nagyon sok gyorsítótárat kínál majd.

Az AMD a múlt nyáron jelentette be a második generációs EPYC szerverprocesszorok startját, amely nem sokkal később kapott egy HPC-s csúcsmodellt, míg most két olyan fejlesztéssel bővült a piac, amelyek a cég szerint hiányoztak a termékskálából.

Az új EPYC processzor paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

AMD EPYC 7002-es sorozatú új szerverprocesszorok
Típus Alap/Turbó órajel Szálak száma L3 cache Támogatott konfiguráció Fogyasztás (TDP)
EPYC 7662 (64 mag) 2/3,3 GHz
128 256 MB
kétutas 225 W
EPYC 7532 (32 mag) 2,4/3,3 GHz
64 256 MB
kétutas 200 W

Az EPYC 7662 esetében az AMD igazából csak az órajelekkel, illetve a fogyasztással játszott, így az új fejlesztés lett a legerősebb olyan szerverprocesszoruk, amely a HPC-piacot közvetlenül nem célozza, de ezt a kategorizálást nem érdemes túlzottan komolyan venni, mert ettől még az újdonság alkalmazható a HPC szegmensben is.

Az EPYC 7532 már egy érdekesebb modell ugyanis a 32 mag dacára nem 128, hanem 256 MB-nyi L3 gyorsítótárat kínál, vagyis ebből a szempontból megkapta a lehető legjobb kiépítést. Ez a mérnöki szimulációs szoftverekben lehet hasznos, ugyanis ezek sokszor érzékenyek a gyorsítótár kapacitására, tehát egységnyi magszám mellett jelentős előnyt kínál a több cache.

Az új EPYC-ek más szempontból nem különböznek a korábbi modellektől, elvégre az AMD korábban már kiemelte, hogy egyetlen terméket sem limitálnak, tehát bármelyik opciót is választja a potenciális megrendelő, mindegyik ugyanazokat a képességeket biztosítja, így elérhetők a biztonsági szolgáltatások, a 128+1 darab PCI Express 4.0-s sáv, a nyolccsatornás DDR4-es memóriavezérlő, illetve a 4 TB-os maximálisan kiépíthető memóriakapacitás.

A friss fejlesztéseket a cég már szállítja a partnereinek, a Dell és a SuperMicro jelezte is, hogy elérhetővé teszik őket az egyes szervereikben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés