Hirdetés

Mostantól egyedi lapkákat tervez a Marvell

A cég a megszokottnál mélyebb partnerkapcsolat mellett is ki szeretné elégíteni az ügyfeleik igényeit.

A Marvell bejelentette, hogy elérhetővé tesznek egy olyan szolgáltatást, amelynek segítségével az ügyfeleik nem csak a hivatalos termékportfólióban szereplő lapkákat igényelhetik, hanem akár egyedi dizájnra vonatkozó igényt is leadhatnak. Annyira ez nem számít kirívónak, például az AMD is kínál hasonlót, és a lényeg mindig ugyanaz: a partnerek igen specifikus igényeinek kielégítése.

A konstrukció alapját a korábban felvásárolt AveraSemi adja, amely az előző év novemberében olvadt be teljesen a cégbe, és azóta ennek a szolgáltatásnak az előkészítése zajlik. A Marvell szempontjából nagyon is van ráció az egyedi tervezésű dizájnokban, ugyanis a vállalat rengeteg szellemi tulajdonnal rendelkezik, a említett akvizíción keresztül meg is van ennek a technológiai háttere, illetve rendelkeznek a szükséges tapasztalattal is, hiszen az AveraSemivel bekebelezett mérnöki gárda kétezernél is több egyedi dizájnt tudhat a háta mögött.

A Marvell természetesen megtartja a saját fejlesztésű termékeit, ezek a jövőben is rendelhetők lesznek, kapnak az egyes divíziók fejlesztéseket, tehát az általános igényekkel rendelkező partnerek továbbra is megtalálják a számításaikat. Ami változni fog az a specializálódás. Utóbbi szempontból a vállalat mostantól két lehetőséget kínál. Egyrészt képesek a saját fejlesztéseik mellé olyan külső forrásból származó egységeket építeni, amelyeket vagy a megrendelő ad, vagy szimplán kijelöl egy harmadik felet, akitől az érintett IP (szellemi tulajdon) licencelhető. A másik opció a teljesen egyedi tervezésű IP, amikor az ügyfélnek olyan igényei vannak, hogy azokra a piacon nincs beszerezhető válasz. Ilyen esetben a Marvell megtervezi azt a részegységet, amire éppen szükség van, majd beépítik a meglévő technológiáik mellé. Kitalálható, hogy utóbbi időigényesebb feladat, de lényeg az, hogy a lehetőség adott, innentől kezdve a partnerek élhetnek vele.

A Marvell a szolgáltatással főleg az 5G-s eszközöket, az adatközpontokat, nagyvállalati rendszereket, valamint az autóipart célozza, de kellően kedvező ajánlat mellett nyilván bármi szóba jöhet. A tömegtermelés tekintetében a bérgyártó megegyezés kérdése, viszont a gyártástechnológia 5, 7 vagy 14 nm-es lehet. Ezekre a node-okra bőséggel vannak fizikai IP-k a Marvell fiókjain belül. Feltételezhető, hogy az 5 és a 7 nm-es opció a TSMC, míg a 14 nm-es a GlobalFoundries és a Samsung eljárásait jelenti, legalábbis a vállalat a saját termékeihez ezeket használja, vagy fogja alkalmazni. Külön igény esetén persze van az a pénz, amiért eltérhetnek majd ettől.

Igény biztos van az efféle szolgáltatásokra, és a Marvell rendelkezik is mindennel, amivel sikerre tudnak vinni egy ilyen konstrukciót. Ugyanakkor a tervezés nehézsége és időigénye miatt az első eredményeket majd csak pár év múlva fogjuk látni. Addig is a cég várja a jelentkezőket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés