Hirdetés

Már tervezik PCI Express csatolójú videókártyákat

A jelenlegi PCI-sín (32 bites adatvezeték, 33 MHz-en) utódja a PCI Express lesz és leváltja majd a még jelenleg használt AGP-szabványú slotokat is.

A grafikai célú alkalmazások esetében a PCI Express 16 bites adatvezetéket kínál, 8 GB/sec maximális kétoldalú és 4 GB/sec-os egy-egy oldali sávszélesség mellett. A lényeg, hogy mind az nVidia, mind pedig az ATI megkezdte az új szabványt támogató AGP-utódeszközök kifejlesztését. Az is igaz ugyanakkor, hogy részleteket egyik cég sem tudott vagy nem akart még elárulni. Ha a Tejas-magos rendszerek már támogatni fogják a PCI Express-t, addigra mindkét vállalat be akarja majd mutatni a PCI Express for Graphics Standard szabványú videókártyáit.

A PCI Express előnyei kézenfekvőek. Nem csak magasabb sávszélességet, hanem elődeihez képest több adatsort is kínál és a videókártyák fogyasztása akár 60 Watt is lehet majd. Eddig 42 Watt volt az AGP-sín alkalmazásakor a határ. Az olyan grafikus kártyák, mint a Radeon 9700 Pro, vagy a GeForce FX teljes terhelésnél már így is túllépik a 60 Wattot.


Forrás: www.computerbase.de

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés