Hirdetés

AMD kontra Intel: HyperTransport/Arapahoe

Az Intel bemutatta sebtiben elkészített terveit az új, harmadik generációs I/O szabványról (3GIO), az Arapahoe-ról. E szabvány képezi a PCI busz utódjának alapjait, gyakorlatilag minden piacon (asztali gépek, notebookok, szerverek, stb.). Az Arapahoe egy soros, pont-pont összeköttetést megvalósító implementáció, 1-32 bit szószélességgel, kezdetben 2.5Gbit/sec sávszélességgel csatlakozásonként. Az Arapahoe a PCI-X csatolót váltja majd le, a tervek szerint 2003 második felében, de együttműködik a meglévő I/O szabányokkal (IEEE 1394b Firewire, USB 2.0, Serial ATA, stb.).

A 3GIO szabványt a PCI Special Interest Group múlt héten jóváhagyta. Egyes elemzők szerint a 3GIO szabvány nem konkurál az AMD hasonló (és már használatban lévő, kidolgozott, jelentős híveket szerzett) szabványával, a HyperTransporttal. Ez számunkra azért is tűnik hihetetlennek, mert az Intel jóideje igyekszik minden lehető módon lesajnálni a HyperTransportot, kihangsúlyozva annak totális alkalmatlanságát arra, hogy a jövőbeli I/O alapját képezze (szerintük pl túl lassú, de ezt akkor mondták, amikor a HyperTransport már ismert és hozzáférhető volt, a jelenlegi adatátvitel sokszorosát biztosította, nekik pedig egy darab szabadalmuk sem volt a kérdéssel kapcsolatban… későn kapcsoltak, de piaci erejüket felhasználva igyekeznek mindenkit meggyőzni, hogy az ő nemlétező termékük mögé álljon... ejnye :D).

Az AMD szerint az Intel kénytelen lesz aláírni a HyperTransport licencet, hiszen mára rendkívül erős tábora lett. Azt is hozzátették, hogy ez [sajnos, azaz sovány vigasz] "egy kis győzelem az AMD-nek".

Azóta történt

Hirdetés