Hirdetés

Intel Tejas platform részletek

A Prescott kódnevű mag mellett az Intel a Tejas nevű, következő generációs NetBurst architektúrájú processzoráról és a 2004-ben bemutatandó platformokról is elejtett néhány részletet. A Tejas platform PCI Express buszt, DDR-II SDRAM memóriát és még néhány új technológiát fog támogatni.

Az Intel - a piaci körülményeknek megfelelően - 2004 végén kezdi meg az átállást a DDR-II memóriákra, így 2005-ben a fősodorba kerülhet az új memóriatípus. A cég bemutatja Azalia kódnevű, továbbfejlesztett audióvezérlőjét is. Ez támogatni fogja a Dolby Digital, DVD Audio és SACD (Super Audio CD) formátumokat, ellátják továbbfejlesztett beszédfelismerő algoritmusokkal, sőt az úgynevezett Multistreaming szolgáltatásnak köszönhetően egyszerre két elkülönített hangcsatornát lesz képes megszólaltatni két külön kimeneten (itt persze nem a jól ismert sztereóról van szó, hanem két, több csatornás hangforrás kezeléséről).

2004-ben az Intel nagy erőkkel tervezi népszerűsíti a PCI Express-t. Az új összeköttetési szabványt rengeteg platformon és eszközön láthatjuk majd viszont, így lesz PCI Express-t használó server, asztali és mobil chipset és alaplap, hálózati processzor, szolgáltatásgazdag I/O processzor (RAID és Ethernet támogatással), és így tovább.

Az előzetes információk szerint a Tejas CPU valamikor 2004 legvégén követi a Prescott platformot, ám az Intel néha drasztikusan szokott változtatni útitervén, így ez még nem bizonyos. A Tejas 1066, illetve 1200 MHz-es QPB-t támogat, kezdetben 5 GHz-es órajellel indul, s 2006 elejére elérheti a 7 GHz-es órajelet is. Ahogy már megszokhattuk, az Intel új utasításokat, valamint különböző CPU mag fejlesztéseket is implementál az új processzorba.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés