Hirdetés

Légies noteszgéppel jelentkezett az Apple

Jól tippeltek, akik arra fogadtak, hogy a Macworld konferencia és kiállítás látogatóit fogadó, „Valami van a levegőben” feliratú plakátok egy új, minden eddiginél könnyebb Apple noteszgép érkezésére utalnak. A beharangozó szövegre a Steve Jobs által tegnap délután bemutatott modell neve – MacBook Air – ad magyarázatot. A gyártó által „a világ legvékonyabb notebookja”-ként aposztrofált jövevényt valóban figyelemreméltóvá teszik fizikai paraméterei: 325 x 227 mm-es alapterületéhez legvastagabb pontján 19 mm-es vastagság járul, tömege pedig 1,36 kilogramm. Talán még érdekesebb viszont az a tervezési koncepció, melynek jegyében igencsak megritkították a külső csatlakozókat, és helyettük a vezeték nélküli kommunikációra helyezték a hangsúlyt.

Az alumíniumötvözetbe burkolt MacBook Air kiterjedését alapvetően 13,3 hüvelykes, LED háttérvilágítású kijelzője határozza meg, melynek natív felbontása 1280x800 pixel. Alatta automatikus világítással ellátott billentyűzet és viszonylag nagyméretű multi-touch érintőpad kapott helyet. A rendszer 4 MB másodszintű gyorsítótárat tartalmazó (és már a szokásosnál kisebb tokozású!) Core 2 Duo processzor köré épül, a grafikáért pedig a chipsetbe integrált GMA X3100 vezérlő felel. A memória kapacitása 2 GB. Az adatok tartós tárolásáról egy 1,8 hüvelykes, 80 GB-os merevlemez gondoskodik, de rendelhető helyette 64 GB-os SSD is. Mérete miatt nem került optikai meghajtó a gépbe, ám hiánya kétféleképpen is enyhíthető: vagy egy USB csatolós SuperDrive külön megvásárlásával, vagy a Remote Disc nevű szoftveres megoldással. Utóbbi lehetővé teszi, hogy egy másik gépbe helyezett CD-hez vagy DVD-hez a MacBook Air úgy férjen hozzá, mintha csak saját meghajtójában lenne.

Valóban egyszerűen felsorolhatók a kis notesz csatlakozói: bal oldalán van a MagSafe tápcsatlakozó, jobb oldalán, egy ajtó mögött audiokimenet, USB port és egy micro-DVI port található, utóbbin keresztül DVI, VGA és – opcionális adapterrel – kompozit és S-Video jel nyerhető. Az audiovizuális képességekhez még hozzátartozik egy beépített monó hangszóró, mikrofon és webkamera, a kommunikációt pedig Bluetooth 2.1+EDR és AirPort Extreme (802.11a/b/g/n) modul segíti. (Ethernet adaptert szintén külön lehet beszerezni.) A MacBook Air 37 wattórás lítium-polimer akkumulátora akár 5 órányi használathoz lehet elegendő. A gyártóval szemben korábban megfogalmazott vádak fényében érthető, hogy ezúttal a környezetvédelem szempontjait is hangsúlyozzák, eszerint a notebookba kevesebb káros anyagot tartalmazó komponenst építettek be, ráadásul nagy arányban újrafelhasználható.

A MacBook Air Európában még csak előrendelhető, viszonyítási alapként a német webbolt árait közöljük. A notesz itt 1,6 GHz-es processzorral és merevlemezzel nettó 1428 euróért kapható, az 1,8 GHz-es CPU-val és a 64 GB-os SSD-vel felszerelt változat nettó ára pedig 2410 euró. Mindkettőre a Mac OS X Leopard operációs rendszert telepítik, melynek része egyebek mellett a Time Machine backup alkalmazás, és már megszokott kellék a multimédiás iLife csomag is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés