Hirdetés

Késnek az IBM PowerPC 970 processzoros blade szerverei

Az IBM kedden jelenti be az új Apple Power Mac G5 számítógépekben is dolgozó PowerPC 970 processzorra épülő blade szervereit, értesült a CNET. A vállalat az eredeti tervek szerint még az idén megkezdte volna e modellek forgalmazását, azonban a piaci megjelenés nem részletezett okokból jövő márciusra csúszik.

A JS20 szervermodul két darab 1,6 GHz-en üzemelő PowerPC 970 processzort tartalmaz. Az IBM Power architektúra leszármazottjának tekinthető lapka 64 bites felépítésű, 64 kbyte utasítás- és 32 kbyte adatcache-t, valamint 512 kbyte másodszintű gyorsítótárat és egy VMX névre keresztelt -- az Apple által Velocity Engine-nek hívott -- SIMD (single instruction, multiple data) végrehajtó egységet tartalmaz. A processzor kompatibilis a PowerPC architektúrára korábban írt 32 bites programokkal is, melyeket módosítás vagy újrafordítás nélkül képes futtatni.


A PowerPC 970 magja

Jeff Benck, az IBM blade szerverekért felelős alelnöke elmondta, hogy igen agresszív árakkal igyekeznek versenyre kelni a riválisokkal, így többek között azzal a HP-vel, amelyik a jövő év második félévében tervezi piacra dobni Itanium 2 processzorra épülő blade szervereit. Benck elmondása szerint a kétprocesszoros JS20 512 Mbyte memóriával 2699 dollárba, míg 2 Gbyte memóriával 4017 dollárba kerül majd. A vállalat kínálatában jelenleg szereplő legolcsóbb Power alapú szerver (az 1,2 GHz-es Power4+ processzorral és 1 Gbyte memóriával szerelt p615) 5745 dollártól indul.

Benck elmondta, hogy egy 12,25 hüvelyk magas BladeCenter házba 14 darab JS20 modul illeszthető. Az IBM tervei szerint a Linux mellett az AIX operációs rendszer is hozzáférhető lesz a modellhez, de elsősorban a Linuxot ajánlja a termékekhez a gyártó. A jövő év második felében várhatóan megjelennek a négy PowerPC 970 processzort tartalmazó szervermodulok is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés