Hirdetés

Információk az IBM Power5 chip-monstrumáról

Ismertté vált, hogy a Power5 több újdonsággal módosul a Power4-hez képest, nevezetesen nagyobb L2 és külső L3 gyorsítótár (cache) lesz, valamint integrált memória-vezérlőt kap, amely képes lesz 1024 GB RAM címzésére. Az is ismeretes már, hogy a Power5 – hasonlóan a Power4-hez – kétprocesszoros modellek formájában fog először kijönni. A Power5-nél a 2 GHz közeli sebesség, valamint az új technológiák alkalmazása következtében jelentősen gyorsul majd a hálózati forgalmat bonyolító szoftverek teljesítménye (ha jól gondoljuk, akár 60 százalékos benchmark-növekedés is elérhető a kétutas Power4+ és Power5 között!). Egyébként ma már olyan 64-utas megoldásokról is lehet híreket hallani, ahol 1.3 millió tranzakciót tudnak majd másodpercenként végrehajtani. Figyelembe véve azt a körülményt, hogy a kétmagos Power5 276 millió tranzisztort fog tartalmazni 389 mm²-en, még belegondolni is sok, hogy milyen teljesítménnyel bírhat majd egy nyolc (16,32,64)-utas CPU-ostya…

Az Interneten kering egy fotó egy nyolc-utas Power5 MCM (MCM - Multi Chip Modul) chipről, mely 144 MB méretű gyorsítótárral rendelkezik. Az is lehet, hogy a kép preparált hamisítvány (!) - azért egy pillantást megérdemel ez a felvétel, annál is inkább, mert olyan szaklapok is megmutatták az olvasóiknak, mint a Digit-life, a Tweakers.net és a Theinqurier.net. Első ránézésre (de másodikra is) lenyügőző látványban lehet részünk.


Forrás: www.theinqurier.net


A most forgalomban lévő, legújabb IBM eServer rendszerek már az IBM 64-bites POWER4+ mikroprocesszorával működnek. Az IBM fogalmazása szerint ez már tulajdonképpen egy "chipbe épített szerver", amely minimum két processzorral, nagy sávszélességű rendszerkapcsolóval, nagy memória-gyorsítótárral és I/O interfésszel rendelkezik, 0,13 mikronos gyártási eljárással készül és több mint 180 millió tranzisztort tartalmaz. A POWER4+ chipet 1,2 GHz-es, 1,45 GHz-es, 1,5 GHz-es és 1,7 GHz-es változatban készítik.


Az IBM a Power4+ alapú Unix-os eServer rendszereknél egyedi árakat alkalmaz. Azért tájékoztatásul a magyar listaárakból közreadunk néhányat: a belépőszintű p615 modell (egy-utas, 1 GB memória - 615110C modell) 1.471.360 Ft + ÁFA, ugyanez 4GB memóriás változatban 2.068.000 Ft + ÁFA, a két-utas 4 GB memóriás modell pedig 2.981.440 Ft + ÁFA. Az új kétutas eServer p615 az AIX 5L és a Linux operációs rendszerekkel jön ki, amely könnyed konfigurálást biztosít, és egy viszonylag kedvező, stabil árszinten lesz elérhető. Ezen kívül az 1.45 GHz-es chip egy frissítési lehetőséget kínál a p615-ösöknél az 1.2 GHz-es Power4+ processzorokhoz.


Az IBM Unix szerverekből származó bevételek 20,4 százalékkal növekedtek egy év alatt, és ez biztató hír a Nagy Kék számára a HP-val és a SUN-nal vívott állandó - mondhatni örök - küzdelmében.


IBM pSeries 615 Unix szerver

 

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés