Hirdetés

Módosított Itanium útiterv

A chipgyártó óriáshoz közeli források szerint az Intel 2004-es Itanium 2 processzorainak útitervét is megváltoztatta (megváltozott ugyanis az asztali CPU-k útiterve is). A roadmap néhány új Itanium 2-vel bővült, ezzel megnövelve az Intel EPIC architektúrájú mikroprocesszorainak teljesítményét.

Fanwood kódnéven az Intel új, kétprocesszoros működésre tervezett CPU-t vett be terveibe. Az újdonság 9 MB gyorsítótárral rendelkezik. Egy hasonló processzor eddig is szerepelt az útitervben, amit a DP Madison 9M néven ismertünk meg. Igazság szerint erről a processzorról eddig szinte semmit sem lehetett tudni.

Megváltozik a Deerfield processzorok kódneve is, mostantól LV Fanwood néven futnak (ebbe a családba tartozik az 1,5 MB L3 gyorsítótárral rendelkező Itanium 2 1.40 GHz, valamint az ugyanekkora gyorsítótárral rendelkező Low Voltage Itanium 2 1.0 GHz).

Kiderült az is, hogy 2004 negyedik negyedévében az Intel megemeli a kétprocesszoros gépekbe szánt Itanium 2 CPU-k FSB-jének órajelét az eddigi 400 MHz-ről 533 MHz-re. A kettőnél több processzoros rendszerek esetében azonban a cég egészen 2005 második negyedévéig nem tervezi az FSB emelését.

2004-től tehát a kettőnél több processzoros működésre szánt Itanium 2 processzorok Madison, a kétprocesszoros gépekbe szánt változatok Fanwood kódnéven lesznek ismertek. Mindkét család 0,13 mikronos technológiával készül.

A Madison 9M processzorok (9 MB L3 cache), melyeket a felső kategóriás, négy, vagy több processzoros rendszerbe pozícionál az Intel, 2004 harmadik negyedévében jelennek meg 1,50, vagy valamivel magasabb kezdő órajellel. Ezek a CPU-k kompatibilisek lesznek a cég E8870 jelű chipsetjével és infrastruktúrájával.

A Fanwood processzorok - 9 MB L3 gyorsítótárral és 400 MHz FSB-vel - 2004 harmadik negyedévében mutatkoznak be, várhatóan 1,40 GHz-en, az LV Fanwood pedig 1,0 GHz-en kezd ugyanebben az időszakban. Nagy valószínűséggel ezek a CPU-k is kompatibilisek lesznek az Intel E8870 chipsettel.

Várhatóan 2004 negyedik negyedévében mutatja be az Intel az új Fanwood platformot 533 MHz-es FSB-vel. A körülbelül egy év múlva érkező processzorokról több részlet egyelőre nem ismert.

A távolabbi tevekről annyit tudunk, hogy alig két év múlva jön a Montecito két maggal, 18 MB L3 gyorsítótárral, 90 nanométeres gyártástechnológiával, majd 2006-2007 táján a Tanglewood nevű szörnyeteg akár 16 processzormaggal, rengeteg gyorsítótárral és persze magas órajellel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés