Hirdetés

Ismét növekszik a szerverpiac

Az IDC legfrissebb jelentése szerint a szerverek piaca a várakozásoknál nagyobb mértékben növekedett az elmúlt negyedévben. A piac a harmadik naptári negyedév során 2 százalékkal 10,8 milliárd dollárra bővült. A piackutató vállalat korábban 1 százalékos növekedést jelzett előre, ám a 25 000 dollárnál olcsóbb, belépő szintű modellek iránti kereslet kedvezőbben alakult a vártnál.

A legnagyobb négy gyártó -- az IBM, a Hewlett-Packard, a Sun és a Dell -- a piac 80 százalékot meghaladó részét birtokolja. Az első helyezett IBM 31,1 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, a szerverek értékesítéséből származó árbevétele pedig 6,6 százalékkal 3,37 milliárd dollárra nőtt. A HP a piac 27,7 százalékát mondhatja magáénak, forgalma 3,5 százalékkal 2,9 milliárd dollárra emelkedett. A Sun 10,8 százalékos részesedéssel rendelkezik, szerverforgalma pedig 9,3 százalékkal 1,17 milliárd dollárra csökkent, míg a Dell a piac 9,5 százalékával rendelkezik, és a kiszolgálók eladásából képződő árbevétele 11,6 százalékkal 1,03 milliárd dollárra nőtt.

A negyedév leglátványosabb növekedését a belépő szintű szerverek és a linuxos kiszolgálók érték el. Az előbbiek forgalma 19,5 százalékkal emelkedett, míg utóbbiaké 49,8 százalékkal. A Unix-szerverek piaca ugyanakkor 3,8 százalékkal 4,1 milliárd dollárra esett vissza a negyedév során; a visszaesés mértéke azonban fokozatosan csökkent az elmúlt három negyedév során.

A Unix-piacon a HP volt a vezető gyártó 33,8 százalékos piaci résszel, a második helyet a Sun szerezte meg 28,4 százalékkal, míg a harmadik az IBM volt 25,6 százalékkal. A linuxos piacot szintén a HP vezeti, míg a második helyen azonos forgalommal áll az IBM és a Dell.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés