Hirdetés

Jövőre 320 millió írható DVD

A Ritek, a világ legnagyobb CD-R gyártója szerint a DVD írók népszerűsége miatt 2003-ban az írható DVD-k iránti kereslet jelentősen emelkedni fog, elérve a 320 millió darabot. Optimista becslések azonban nem zárják ki a 400-500 millió eladott példányt sem!

Gordon Yeh, a vállalat vezetője szerint a DVD-R-ből 160 millió, míg a DVD+R, DVD+RW, DVD-RW, illetve DVD-RAM lemezekből fajtánként 40-40 millió talál gazdára. Ezek szerint jelenleg a DVD-R szabvány az uralkodó, azonban a DVD+R előretörésének is vannak jelei. A Ritek - Yeh szerint - a DVD+R piac 78.9%-át tudhatta magának 2002 első három negyedévében. A cég eddig 4x DVD+R lemezeket szállított, jövőre azonban be kívánják vezetni a 8x, és 12x változatot is.

A DVD+R lemezeknél látott nagyarányú részesedés mellet a Ritek a DVD-R lemezek piacán 26-27%-os, a DVD-RW piacon pedig 25%-os részesedéssel bír.

Yeh megjegyezte, hogy jövőre a CD-R lemezek árának csökkenése megáll, stabil marad, ami a cégek növekvő írható DVD gyártásával magyarázható. Ugyanis a gyártók a DVD-k előállításához általában nem indítanak be újabb gépsorokat, hanem az eddig CD-R-eket ontó gépeket állítják át DVD gyártásra.

A fenti hírekből számunkra az derül ki, hogy jövőre fordulhat meg először a CD és a DVD fontossága, ami a várható DVD író egységek áráesésével párosítva izgalmas hír!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés