Hirdetés

Ismertek a Vista ajánlott hardverkövetelményei

A Microsoft minden különösebb hírverés nélkül a napokban nyilvánosságra hozta, hogy mely kritériumoknak ajánlott megfelelniük azoknak a számítógépeknek, melyek a végfelhasználók számára csak a jövő év elején elérhető Windows Vista operációs rendszert futtatják majd. Mivel korábban legfeljebb különböző találgatások és spekulációk láttak csak napvilágot a Windows XP utódjának hardverkövetelményeiről, a kiadási időpont újbóli csúszásának bejelentését követően több potenciális vásárló elbizonytalanodott – ez pedig vélhetően komoly nyomot hagy majd számos nagy PC-gyártó idei forgalmi statisztikáin.

A szoftvergyártó alighanem ezt a jelenséget kívánja valamelyest ellensúlyozni azzal, hogy hosszú hallgatás után konkretizálta, hogy melyek azok a alapvető előírások, amelyeknek megfelelve egy napjainkban vásárolt PC futtatni tudja majd a Windows Vistát. Ezek szerint a számítógépnek először is minden tekintetben meg kell felelnie a „Designed for Windows XP” logó követelményeinek, ám ahhoz, hogy „megfelelő” teljesítménnyel fusson a Vista, a PC-nek három további kritériumnak is eleget kell tennie.

Három kívánság

Ezek szerint a számítógépnek „modern CPU-t” kell tartalmaznia, ugyanakkor azt elsősorban a gyártók határozzák meg, hogy pontosan melyik processzor számít modernnek. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az Intel, az AMD és a VIA is csak processzortípusokat jelöl Vista-kompatibilisnek, így nem tudni, hogy a minimális órajelet tekintve létezik-e bármiféle előírás.

Számos vita övezte a Vista minimális memóriakövetelményeivel kapcsolatos előzetes spekulációkat, a bétaváltozatokkal elvégzett tesztek alapján mindazonáltal többen egybehangzóan arra következtettek, hogy az új operációs rendszer lényegesen több fizikai memóriát kíván majd elődjénél. A Microsoft ezúttal kínosan ügyel arra, hogy ne használja a „minimális követelmény” szószerkezetet, így mindössze annyi derül ki a szoftvercég ajánlásából, hogy egy 512 MB memóriával ellátott számítógép a Vistára történő átállás után hozni fogja a Windows XP grafikus képességeit (felületét), teljesítményét, illetve stabilitását.

Ehhez azonban a grafikus rendszernek is eleget kell tennie egy feltételnek: a GPU kompatibilis kell legyen a Microsoft DirectX 9 API-jával. A Windows Vista felhasználói felülete mindazonáltal jelentős átalakítás elé néz, így aki teljes pompájában kívánja használni az új OS-t, annak olyan számítógéppel kell rendelkeznie, amely a fentieken túl minimum 64 megabájt memóriával rendelkező, WDDM (Windows Display Driver Model) és Pixel Shader 2.0 kompatibilis grafikus alrendszert tartalmaz. A videomemória sávszélessége asztali számítógépeknél 1280x1024 pixeles felbontáshoz, noteszgépeknél a kijelző natív felbontásához számolva minimum 1,8 GB/másodperc kell legyen.

A számítógépgyártók április elsejétől egy újfajta matricával láthatják el azokat az asztali gépeket és notebookokat, amelyek a Windows XP mellett megfelelnek a jövőre megjelenő Vista által támasztott követelményeknek is. A logón a szokásos „Designed for Windows XP” felirat alatt feltűnik majd a „Windows Vista Capable” szöveg is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés