Hirdetés

Több százmillió PC lehet elavult a Vistának

A 2005-ben leszállított 203 millió számítógép (asztali PC-ket, noteszgépeket és szervereket beleértve) közel 67 százaléka tartalmazott alaplapi lapkakészletbe integrált grafikus magot, mindemellett a 2004 harmadik negyedéve óta értékesített számítógépek több mint a fele ilyen, IGP-nek is nevezett grafikus vezérlőt használ – áll a Jon Peddie Research piackutató minap kiadott jelentésében. A lapkakészletbe integrált, főként irodai használatra optimalizált megjelenítőáramkörök leginkább költségtakarékosságuk révén váltak közkedveltté az utóbbi időszakban, ám könnyen lehet, hogy a Microsoft új operációs rendszerének, a Windows Vistának megjelenésével gyökeresen megváltozik a helyzet.

PC-felhasználók millióinak okozhat hamarosan csalódást, hogy modernnek hitt számítógépükről kiderül: nem felel meg teljes egészében az új OS követelményeinek. A Vista egyik legfőbb vizuális fejlesztésének tekinthető, Aero Glass fantázianevű grafikus interfész megjelenítése ugyanis akkora terhet ró a grafikus processzorra, amivel az IGP-t tartalmazó, amúgy korszerűnek számító PC-k túlnyomó többsége nem boldogul. Bár a Microsoft új operációs rendszerének pontos rendszerkövetelményei egyelőre nem ismertek, az Aero Glass felületről már most tudni lehet, hogy DirectX 9.0-kompatibilis grafikus vezérlőt és 64-256 MB grafikus memóriát igényel majd, ezeknek a kritériumoknak azonban többnyire csak a jelenleg kapható alsó-középkategóriás, vagy ennél modernebb, gyorsabb és persze drágább bővítőkártyák felelnek meg.

A JPR elemzése rámutat, hogy az elmúlt három évben értékesített PC-k közül több százmillió válhat egycsapásra elavulttá a Windows Vista megjelenésekor: az alacsony processzorteljesítmény, illetve a kevés memória mellett a legfőbb problémát a lassú grafikus rendszer okozhatja majd – feltéve persze, ha a felhasználó úgy dönt, hogy lecseréli jelenleg használt operációs rendszerét az új Vistára, amit teljes pompájában kíván futtatni. A megoldás sokak számára a megjelenítőrendszer továbbfejlesztése lehet, így az elemzés szerint a grafikus vezérlők piaca az új operációs rendszer debütálását követően számottevő fellendülés elé nézhet legalább addig az időszakig, amíg a lapkakészletbe integrált grafikus magok teljesítménye fel nem nő a Vista követelményeihez – állítja a piackutató.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés