Hirdetés

A Vistával együtt késhetnek a DX10-es GPU-k is

Nem kizárt, hogy a kanadai ATI Technologies kénytelen lesz elhalasztani új generációs, egyelőre csak R600-as kódnéven ismert, DirectX 10-kompatibilis grafikus vezérlőjének idén nyárra tervezett debütálását. A korábban megismert ütemterv átrendezésére azonban ezúttal nem elsősorban gyártási problémák miatt kerülhet sor.

A Microsoft nemrég hivatalosan is megerősítette, hogy új operációs rendszere, a Windows Vista csak jövő év elején kerül önálló termékként kereskedelmi forgalomba, ez pedig számos PC-gyártó mellett keresztülhúzhatja az ATI számításait is. A konkurens NVIDIA G80-as – szintúgy DirectX 10-támogatással rendelkező – GPU-jának debütálásáról továbbra sem tudni semmi konkrétumot.

Mivel a Vistával együtt az új operációs rendszer szerves részét képező DirectX 10 API megjelenése is későbbi időpontra tolódik, a grafikus chipeket gyártó vállalatokra nehezedő nyomás valamelyest enyhülhet, az ATI-nak és az NVIDIA-nak így néhány hónappal több idő áll rendelkezésére ahhoz, hogy befejezzék az új API-t támogató grafikus rendszereik fejlesztését. Mindazonáltal valószínűsíthető, hogy a DirectX 10-támogatással rendelkező csúcskártyák a Vista megjelenése előtt néhány hónappal a boltok polcaira kerülnek. Hasonló jelenséget utoljára 2002 augusztusában tapasztalhatott meg a vásárlóközönség, amikor az ATI hónapokkal a DirectX jelenlegi, 9-es verziójának érkezése előtt útjára bocsátotta eddigi talán legsikeresebb projektjét, az R300-as kódnéven ismert GPU-t, mely a világon elsőként kínált DirectX 9-támogatást.

Az R600 debütálása előtt várható az R580-as GPU 80 nanométeres gyártási eljárással készülő változatának a megjelenése; az ATI nemrég arról tájékoztatta partnereit, hogy csúcskártyákra szánt új processzor – mely elődjénél vélhetően magasabb órajelek elérésére lesz képes – a nyár végén érkezik. Többek közt ezért is valószínűtlen, hogy a harmadik negyedévben piacra kerül az R600, az ATI ugyanis néhány hónapnál bizonyosan hosszabb termékciklust szán a felújított R580-nak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés