Hirdetés

A Vistával vége a régiófüggetlen DVD-zésnek

A Microsoft idén megjelenő operációs rendszere, a Windows Vista nem fogja engedélyezni a DVD-lejátszást olyan optikai meghajtóval, amelyik nem rendelkezik hardverszinten régiókóddal (ezek az úgynevezett RPC1 meghajtók). A korlátozás csak azoknál a lemezeknél él, amelyeket régiókóddal hoztak forgalomba, a világon mindenhol szabadon lejátszható tartalmak (ezeket 0-s kóddal is szokták illetni) továbbra is megtekinthetőek lesznek az új operációs rendszerrel és RPC1-es olvasóval felszerelt számítógépen – állítja a Slashdot híroldal.

A világ felosztása DVD-régiók alapján -- 1: Egyesült Államok, Kanada 2: Európa, az arab térség, Egyiptom, Dél-Afrika, Japán 3: Korea, Thaiföld, Vietnám, Borneó, Indonézia 4: Ausztália, Új-Zéland, Mexikó, a karibi térség és Dél-Amerika 5: India, Afrika, Oroszország és a többi szovjet utódállam 6: Kína

A korlátozás az operációs rendszert fejlesztő Microsoft szerint nem okozhat semmiféle problémát a végfelhasználóknak, az optikai meghajtókat ugyanis az ezredforduló óta már csak gyárilag beégetett, vagy néhány váltás után fixen rögzülő régiókóddal (RPC2) hozzák forgalomba. A DVD-lejátszók, illetve írók alapszoftverét (firmware) azonban az idők során leleményes kódtörők szinte kivétel nélkül meg tudták változtatni úgy, hogy az a meghajtóba történő beégetés után régiófüggetlen hardvert eredményezett, így már csak a lejátszóprogramokat kellett „átvernie” a felhasználónak, és máris megnézhette az Amerikában DVD-n megvásárolt mozifilmet – akár az európai, ázsiai, kínai, ausztrál stb mozibemutató előtt hónapokkal.

A Windows Vista állítólag azoknak a felhasználóknak egy részét is kizárhatja a mozizók köréből, akik a fent említett módon, utólagos firmware-frissítéssel módosították meghajtójukat RPC2 (régiófüggő) rendszerről RPC1-re (régiófüggetlen). Utóbbi művelet eddigi egyetlen hátránya az volt, hogy a gyártók a módosított firmware beégetését követően általában semmiféle garanciát nem vállaltak a hardverre.

Azóta történt

Hirdetés